TehnoȘtiri

SUSȚINEREA ,,VIEȚII SĂLBATICE” ÎN GRĂDINA TA

© Ovadia Benishu

Oamenii pot ajuta la stimularea biodiversității. Biologul Dave Goulson explică cum să salvezi „viața sălbatică” din propria grădină.

Gândacii sunt importanți.

Gândacii reprezintă hrană pentru alte viețuitoare, precum păsările, liliecii sau peștii. Ei au roluri importante: de a „recicla” corpurile moarte, a menține solul sănătos și de a poleniza.

Trei sferturi dintre culturile pe care le consumăm se bazează pe polenizarea insectelor. Se spune că, dacă insectele ar dispărea, mediul „s-ar prăbuși în haos”.

Toată lumea poate ajuta cu ceva.

Marea Britanie are o jumătate de milion de hectare de grădini. Nu ai nevoie de foarte multe lucruri pentru a-ți întreține fauna sălbatică din propria grădină.

Plantează florile potrivite.

Unele flori, cum ar fi trandafirul, folosit la prepararea ceaiurilor, pot fi frumoase, dar sunt suficient de eficiente pentru polenizatori. Florile și ierburile de casă, precum nepeta cataria, cunoscută mai mult sub denumirea de „menta pisicii”, și comfrey-ul sunt mult mai eficiente în ceea ce privește polenizarea grădinii.

Alte plante sălbatice benefice pentru grădină sunt trifoiul, opaița roșie și dipsacusul.

Plantează florile astfel încât grădina ta să fie colorată în permanență.

Continuitatea înfloririi plantelor pe parcursul anului este importantă. De exemplu, bondarii se pot hrăni chiar din momentul în care reginele ies din hibernare, în luna martie, și până când își mută cuiburile, în luna septembrie.

Atragerea diferitelor insecte, precum diverse specii de albine, ajută la polenizarea plantelor, cum ar fi degețelul-roșu și caprifoiul, în timp ce unele albine preferă geraniumul și cotoneasterul.

Este important să nu cosiți foarte des.

Majoritatea peluzelor conțin flori sălbatice precum trifoi și păpădie, dar nu au niciodată șansa să înflorească, deoarece sunt tăiate constant. Aceste flori sunt foarte bune pentru polenizatori.

Centrul grădinilor nu este așa de „verde”.

Plantele „de așternut” sunt crescute în pahare de plastic și, aproape sigur, au fost pulverizate cu pesticide. În urma unor cercetări, s-a constatat că 75% dintre plantele vândute ca fiind „prietenoase cu albinele” aveau insecticide în conținutul acestora, otrăvindu-le.

Pentru a evita acest lucru, cumpărați plante din grădini ecologice, plantați semințe sau faceți schimb de flori cu vecinii. În plus, 90% dintre grădini conțin turbă. Turba provine din turbărie, un habitat rar, cu viață sălbatică sporită. De asemenea, aceasta produce mult carbon.

Nu vă panicați dacă nu aveți o grădină.

Dacă aveți un balcon, atunci creșteți în ghivece plante, precum mărarul și cimbrul. Chiar și într-un oraș, albinele le vor adulmeca. De asemenea, puteți participa la plantarea florilor sălbatice în spațiile publice.