Temperaturile din Siberia Arctică au fost extrem de calde, iar numărul de incendii din Cercul polar arctic a atins un nivel record.
Siberia Arctică a înregistrat temperaturi deosebit ridicate, deoarece temperatura globală s-a apropiat de nivelul record al anului 2019, pentru luna iunie.
Temperaturile medii în Siberia Arctică au fost cu 10°C peste limita normală pentru luna iunie, conform Serviciului de Schimbare Climatică Copernicus din cadrul Centrului European de Prognoză Meteo pe Termen Mediu.
O lună de incendii intense în Cercul polar arctic au fost înregistrate de Serviciul de monitorizare a atmosferei Copernicus, depășind nivelurile record ale incendiilor observate în regiune, în iunie 2019.
În luna iunie a anilor 2019 și 2020 s-au înregistrat cele mai calde zile de vară, având temperaturi cu 0,53°C peste temperatura medie înregistrată din anul 1981 până în 2010. În Europa, temperatura s-a apropiat de recordul pentru cea mai calda lună iunie care a fost înregistrată vreodată.
Temperaturile medii au fost cu 10°C peste limita normală, pentru această lună, în unele locuri, în timp ce, în toate zonele din regiune, temperaturile au fost cu peste 5°C mai mari decât de obicei și cu peste 1°C mai mult decât cele înregistrate în 2018 și 2019, fiind cele mai calde luni de iunie, până în prezent.
Variația regională arată că vestul Siberiei a înregistrat temperaturi sub medie în iunie 2020, deși a avut o perioadă lungă de temperaturi mai calde decât cele obișnuite, care se preconizează că se vor prelungi până în luna decembrie2020.
În estul Siberiei, Serviciul de Schimbare Climatică Copernicus, care utilizează sateliți de observare, a estimat o temperatură maximă, pe oră, de 37°C, în data de 20 iunie, în Arctica, în zona în care o stație de înregistrare a raportat o temperatură record de 38°C, în aceeași zi.
Directorul Serviciului de Schimbare Climatică Copernicus, Carlo Buontempo, a declarat: „Nu este simplu să determinăm ce anume a cauzat apariția temperaturilor record, deoarece există mulți factori care interacționează între ei”.
„Siberia și Cercul polar arctic au fluctuații mari de la an la an, experimentând și alte perioade calde înainte de acest episod.”
„Este îngrijorător că Arctica se încălzește mai rapid decât restul lumii”, spune Buontempo.
„Perioadele atât de lungi, cu temperaturi peste medie în timpul iernii și primăverii sunt neobișnuite pentru vestul Siberiei, iar temperaturile deosebit de ridicate înregistrate în iunie 2020, din Siberia Arctică sunt îngrijorătoare.
Temperaturile mai ridicate și solurile uscate au contribuit la creșterea numărului de incendii, mai ales în extremitatea nord-estică a Siberiei.
Oamenii de știință din cadrul Serviciul de monitorizare al atmosferei Copernicus au declarat că numărul și intensitatea incendiilor, în anumite părți din nord-estul Rusiei și, într-o măsură mai mică, din Alaska și de pe teritoriul Yukon al Canadei, au crescut începând cu a doua săptămână a lunii iunie 2020.
Incendiile au avut ca rezultat cele mai mari emisii estimate în optsprezece ani de monitorizare, cu o valoare estimată de 59 de milioane de tone de dioxid de carbon, eliberate în atmosferă, în iunie 2020, mai mult decât totalul de 53 de milioane, din luna iunie 2019.
Experții din cadrul Oficiului Meteorologic Met Office au declarat că temperaturile ridicate din nordul Eurasiei s-au datorat unei combinații între schimbările climatice și variația climatică extremă.
Un fenomen climatic, cunoscut sub denumirea de Dipolul Oceanului Indian, cu diferite suprafețe de temperatură, în diferite zone ale oceanului, a atins temperaturi record în toamna anului 2019.
Schimbările climatice topesc gheața marină, creând zone în care căldura soarelui este absorbită de apa întunecată a oceanului, în loc să fie reflectată de gheață și zăpadă, amplificând căldura din Arctica.