TehnoȘtiri

CINCI CĂRȚI DESPRE INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ PE CARE AR TREBUI SĂ LE CITEȘTI

Informaticianul Mark Lee a ales cele mai bune cărți de știință pe tema inteligenței artificiale, învățare automată și algoritmi inteligenți.

Inteligența artificială este procesul de a învăța un computer să îndeplinească sarcini, pe care de obicei le-ar putea face doar un creier uman.

Inteligența artificială este pretutindeni, de la roboții din fabrici care produc mașini, până la telefoanele mobile din prezent. Dacă o să cunoașteți ce este de fapt inteligența artificială, acest lucru vă va oferi o mai bună înțelegere a tehnologiei care ne înconjoară.

Profesorul Mark Lee este informatician în cadrul Universității Aberystwyth. Noua sa carte, „Cum să crești un robot ”, conține informații despre cum să proiectezi roboți și inteligență artificială, astfel încât să fie mai sociali, mai prietenoși, mai jucăuși și mai umani.

Indiferent dacă ești începător sau cunoscător al inteligenței artificiale, alegerea de cărți științifice a lui Mark, privind învățarea mașinii și a algoritmilor inteligenți, te va face să te gândești la unu și zero în cel mai scurt timp.

Rebooting AI: Construirea inteligenței artificiale în care putem avea încredere

Autor: Gary Marcus și Ernest Davis

Această carte explică îngrijorările din ce în ce mai mari cu privire la siguranța și fiabilitatea AI-ului modern, în special a datelor mari și a învățării profunde.

Inteligența artificială a devenit foarte cunoscută și, pentru a deveni de încredere, trebuie să fie în măsură să se poată explica, să o înțeleagă lumea și să se poată contempla consecințelor propriilor acțiuni. Acest lucru are nevoie de ceea ce Marcus și Davis numesc „înțelegere profundă” și necesită mult mai multă considerație a științelor umane.

Gânditor, rapid și lent

Autor: Daniel Kahneman

Psihologia este una dintre științele umane care ne poate scoate în evidență inteligența artificială. Daniel Kahneman și colaboratorul său, Amos Tversky, au studiat modul în care oamenii rezonează și iau decizii.

Acest raport conține povești și reflecții asupra constatărilor autorilor și vă va convinge că mintea umană funcționează în moduri foarte diferite față de procesele raționale, logice pe care ne place să le credem.

Deși, probabil, iraționalitatea umană nu va fi reprodusă în inteligența artificială, există multe lucruri de învățat de la psihologi, care știu atât de multe despre comportamentul uman.

Sentimentul a ceea ce se întâmplă: corpul și emoțiile în crearea conștiinței

Autor: Antonio Damasio

Această carte provine dintr-o altă disciplină relevantă și anume, neuroștiința. Antonio Damasio discută sensibil și profund despre lucrările și relațiile dintre sentimente, minte, corp și emoții.

În ciuda afișărilor media, nu vom vedea mașinile devenind conștiente niciodată, însă Damasio pune acest lucru în perspectivă și, în acest fel, ne intensifică sentimentul despre ceea ce înseamnă să fii om.

Epoca capitalismului de supraveghere: lupta pentru un viitor uman la noua frontieră a puterii

Autor: Shoshana Zuboff

Există o îngrijorare serioasă față de inteligența artificială, deoarece ar putea oferi un viitor amenințător. Un argument bun ar fi acela că tehnologia informatică actuală reprezintă deja o amenințare serioasă și ar putea produce un mediu digital global, care dăunează profund omenirii.

Această carte este o excelentă expunere a acestei amenințări, arătând cum inegalitatea și nedreptatea sunt susținute, chiar promovate, de tehnologiile moderne de calcul. Acest lucru este important pentru toți cetățenii și toți oamenii de știință digitali, care trebuie să își asume responsabilitățile implicate.

Moștenirea HAL: computerul din 2001 ca vis și realitate

Autor: Davis G. Stork

Un pic de istorie este întotdeauna iluminantă, iar această carte trece în revistă abilitățile inteligenței artificiale ale calculatorului HAL 9000, din filmul clasic al lui Stanley Kubrick, din anul 1968, „2001: A Odyssey Space”.

Deși filmul a fost unul științifico-fantastic, reprezentarea inteligențe artificiale a fost remarcabil de plauzibilă. Cartea compară abilitățile HAL cu starea inteligenței artificiale, douăzeci de ani mai târziu.

Eșecul calculatorului HAL a fost exact ceea ce lipsește și astăzi din inteligența artificială. HAL nu a putut să contemple consecințele propriilor acțiuni. Acest autodiagnostic, elementul îndoielii de sine, este o caracteristică esențială a omului.