TehnoȘtiri

DECESELE CAUZATE DE CORONAVIRUS SUNT FOARTE RARE LA COPII

Aproximativ 92 de copii ce au participat la studiu, dintre care cei mai mulți au fost testați din cauza contactului cu o persoană infectată cu coronavirus, nu au prezentat simptome deloc © Getty Images

Un studiu realizat la nivel european arată cum copiii cu COVID-19 au, în general, o formă ușoară, mortalitatea fiind foarte rară.

Cercetarea a cuprins un număr de 582 de copii, cu vârste cuprinse între trei zile și 18 ani. Astfel, s-a constatat că, deși majoritatea (62%) au fost internați în spital, mai puțin de unu din 10 pacienți (8%) au necesitat tratament la terapie intensivă.

Cercetătorii remarcă faptul că studiul lor a implicat doar pacienți care au solicitat ajutor medical și au fost testați pentru coronavirus.

Doctorul Marc Tebruegge, autorul principal al UCL Great Ormond Street Institute of Child Health, a declarat: „Am fost liniștiți să observăm că rata mortalității în rândul copiilor a fost foarte mică și este probabil să fie substanțial mai scăzută, având în vedere că mulți dintre ei au contactat boala cel mai probabil, având însă o formă ușoară, nefiind aduși în atenția medicală.

Cercetătorii au descoperit că cel mai frecvent simptom raportat a fost febra, iar aproximativ jumătate dintre pacienți prezentau semne de infecție a tractului respirator superior și un sfert dintre aceștia prezentau manifestări ce indicau pneumonie.

Aproximativ 92 de copii, dintre care majoritatea au fost testați datorită contactului strâns cu cineva infectat cu COVID-19, nu au prezentat deloc simpome.

Marea majoritate (87%) dintre pacienți nu au necesitat niciun fel de suport pentru a-i ajuta să respire în orice stadiu.

Doar 25 de copii au avut nevoie de ventilație mecanică, însă, atunci când au avut nevoie, acel sprijin a fost de obicei necesar, pentru o perioadă prelungită, de o săptămână sau mai mult.

Numărul de pacienți care au primit tratamente antivirale sau imunomodulatoare a fost prea mic pentru a trage concluzii cu privire la eficacitatea medicației utilizate.

„În general, marea majoritate a copiilor și tinerilor prezintă doar forme ușoare.”

„Cu toate acestea, există un număr notabil de copii ce dezvoltă simptome severe și necesită sprijin și îngrijire intensivă, iar acest lucru ar trebui luat în considerare atunci când planificăm și acordăm prioritate resurselor medicale, pe măsură ce pandemia progresează.”

Oamenii de știință urmează să extrapoleze numărul observat în studiul lor, publicat în The Lancet Child and Adolescent Health, la nivel global.

De asemenea, ei au declarat și faptul că rezultatele lor trebuie luate în considerare atunci când planificăm cererea pentru servicii de terapie intensivă, pe măsură ce pandemia progresează.

Studiul a fost efectuat pe o perioadă de trei săptămâni și jumătate, de la 1 la 24 aprilie, în perioada maximă inițială a pandemiei europene.

Doar un sfert dintre pacienți au prezentat afecțiuni medicale preexistente, în contrast cu studiile efectuate la adulți, unde proporția pacienților ce au comorbidități este de obicei mult mai mare.

Cercetătorii consideră că acest lucru nu reflectă altceva decât faptul că, cel mai probabil, copiii au mai puține probleme medicale cronice decât adulții, referindu-ne la populația generală.

Școlile din Anglia au început recent să se redeschidă © Yui Mok / PA

Doctorul Florian Gotzinger, de la Spitalul Wilhelminen din Viena, Austria, a declarat faptul că „deși COVID-19 afectează copii mult mai ușor decât adulții, în general, studiul nostru arată că există cazuri severe în ceea ce privește toate grupele de vârstă”.

„Cei care au probleme de sănătate preexistente, precum și copiii cu vârsta de sub o lună sunt cei mai susceptibili să fie internați în secția de terapie intensivă”.

„Studiile controlate ale medicamentelor antivirale și imunomodulatoare la copii sunt necesare pentru a permite decizii bazate pe dovezi, cu privire la tratamentul copiilor infectați ce prezintă simptome severe”.

Patru pacienți, toți mai mari de 10 ani, au murit în perioada de studiu, dintre care doi aveau afecțiuni medicale preexistente.