Inteligența artificială este luată în considerare în lupta împotriva speciilor de plante invazive. Cercetătorii încearcă să proiecteze un sistem care să faciliteze urmărirea plantelor problematice.
Cercetătorii din cadrul Centrului de Ecologie și Hidrologie din Marea Britanie (UKCEH) și compania Keen AI dezvoltă un nou sistem de inteligență artificială, pentru a cerceta rapid speciile de plante invazive, în zone precum marginile drumurilor.
În Marea Britanie, plantele precum iulișca, pot provoca daune ale drumurilor, dar identificarea și urmărirea răspândirii acestora poate fi costisitoare și consumatoare de timp.
Noul sistem va folosi o cameră video de mare viteză, amplasată deasupra unui vehicul, pentru a cerceta vegetația de pe marginea drumului, la distanțe de până la 120 km. Imaginile vor fi etichetate cu locația lor GPS și vor fi încărcate pe o platformă online, prin intermediul căreia ecologiștii UKCEH vor identifica plantele invazive.
Ulterior, echipa de cercetători își propune să învețe IA cum să identifice corect speciile invazive, cum ar fi iulișca, rhododendron, impatiens glandulifera și laurul englezesc.
Sistemul va putea fi capabil să localizeze frasinii, originari din Marea Britanie, care sunt expuși unei boli devastatoare.
Se speră ca, odată ce IA va identifica anumite specii de plante, va avea ca rezultat o cercetare rapidă și eficientă a plantelor invazive și potențial dăunătoare.
As well as rapid surveying, our new project aims to teach the #AI how to correctly identify #invasivespecies like Himalayan balsam and Japanese knotweed (pictured) https://t.co/xLZfDfx02a #ArtificialIntelligence #MachineLearning https://t.co/p0RRKonswx pic.twitter.com/bMfstxtpKc
— UK Centre for Ecology & Hydrology (@UK_CEH) June 16, 2020
Un proiect pilot, realizat pe o perioadă de 10 luni, finanțat de agenția guvernamentală de inovare, Innovate UK, va cerceta drumurile din nordul Țării Galilor și Birmingham.
„Există un potențial imens pentru ca AI să ne ajuta să aflăm mai multe despre lumea naturală. Este interesant să vedem dacă putem dezvolta, într-un mod rapid și rentabil, identificarea speciilor de plante invazive, din Marea Britanie. Speciile de plante invazive tind să crească pe coridoare, motiv pentru care ne-am concentrat asupra sondajelor rutiere. Dacă proiectul pilot va avea succes, acest lucru ar putea fi aplicat și în alte țări, pentru alte specii de plante, copaci sau chiar animale.”
„Utilizarea IA pentru a analiza rapid un număr imens de imagini, va avea beneficii majore pentru siguranța și costurile de întreținere a autostrăzilor, fiind benefică și pentru proprietarii de terenuri etc. În prezent, această tehnică necesită închiderea temporară a drumurilor, pentru a asigura siguranța topografilor”, a declarat Amjad Karim, fondator al companiei Keen-AI.
El susține că noul sistem va reduce semnificativ costurile studiilor ecologice și le va permite să aibă loc la o scară care, în prezent, nu este posibilă.
„Dacă vom avea succes, vom putea cerceta întreaga Marea Britanie, foarte eficient din punct de vedere al costurilor, oferind o înțelegere mult mai bună a întinderii speciilor de plante invazive”, a adăugat Keen-AI.