TehnoȘtiri

PREVENIREA ACCIDENTELOR RUTIERE UTILIZÂND TEHNOLOGIA 5G

Potrivit cercetătorilor, în următorii ani, va fi posibilă implementarea, în vehiculele autonome, a unui sistem de avertizare pentru posibilele accidente rutiere, utilizând tehnologia 5G.

Experții din cadrul Universității Caledoniene din Glasgow (GCU) consideră că rețeaua 5G ar putea permite mașinilor autonome să „comunice” între ele, privind riscurile întâmpinate pe drum, cum ar fi gheața sau denivelările majore.

Echipa de cercetare, din cadrul GCU, utilizează, de peste 25 de ani, rețelele mobile în domeniul conectivității inteligente și a cercetării senzoriale, cu aplicații în sisteme de iluminat stradal, vehicule, comunicații și orașe inteligente.

Cercetătorii consideră că viteza mare și timpul de răspuns rapid al rețelei 5G vor îmbunătăți fiabilitatea și siguranța vehiculelor autonome, până în punctul în care acestea vor fi mai sigure decât mașinile conduse manual.

Ei susțin faptul că numărul de accidente rutiere ar putea scădea drastic. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, accidentele rutiere produc anual, în întreaga lume, aproximativ 1,3 milioane de decese și până la 50 de milioane de persoane rănite.

„Pentru a avea o idee mai bună despre cum va arăta viitorul, gândiți-vă la deținerea unor mașini asemănătoare cu cele produse de Tesla, care nu folosesc doar senzori pentru a scana mediul din jurul lor, ci, în același timp, fac schimb de informații cu celelalte vehicule, privind siguranța drumului, pe o zonă care acoperă mai mulți kilometri pătrați”, a declarat Dr. Dimitrios Liarokapis, membru al grupului de cercetare, din cadrul GCU.

„Sunt sigur că oricine a avut o experiență neplăcută, conducând pe drumurile înghețate, ar fi apreciat informațiile prealabile asupra condițiilor periculoase de drum, astfel încât ar fi putut să-și ajusteze viteza sau, dacă era posibil, ar fi putut evita acea rută. Același lucru este valabil și pentru găurile întâlnite pe drum”, a adăugat Dr. Dimitrios.

Cu ajutorul rețelei 5G, acest sistem de avertizare va putea fi disponibil în următorii ani. Mașinile care sunt suficient de aproape de zona periculoasă de drum, vor transmite mesaje de avertizare celorlalte mașini, din aria lor de acoperire, folosind tehnologii de comunicare cu rază scurtă de acțiune, dar și mașinilor îndepărtate, folosind rețeaua 5G, într-un mod rapid și sigur.

Ulterior, mașinile care au receptat informația respectivă, o vor trimite către alte mașini din apropierea lor și așa mai departe, formând un lanț de comunicare, care se întinde pe o zonă largă.

Echipa de cercetare, din cadrul GCU, susține faptul că rețeaua 5G este o tehnologie mobilă interesantă, care, printre multe alte lucruri, va oferi un impuls masiv orașelor inteligente și vehiculelor autonome.