TehnoȘtiri

CUM PUTEM IDENTIFICA AL DOILEA VAL DE CORONAVIRUS?

Oamenii de știință din întreaga lume cercetează modul în care apa reziduală poate fi utilizată pentru a identifica nivelurile de infectare, în cadrul comunităților locale.

Oamenii de știință dezvoltă modalități de utilizare a apelor reziduale pentru localizarea noilor puncte de infectare și urmărirea unui al doilea val de COVID-19.

Un grup internațional de experți în ape uzate, cercetează noi tehnici care ar putea identifica nivelul de infectare într-o comunitate, fără a fi nevoie de testarea persoanelor.

Noile proceduri standardizate ar putea identifica virusul în apele reziduale și ar putea oferi o imagine a modului în care se răspândește coronavirusul, susțin cercetătorii.

Grupul, care a fost reunit de către Fundația de Cercetare a Apelor, include ingineri din cadrul Universității din Sheffield. Prin intermediul acestuia se dezvoltă o serie de bune practici în ceea ce privește utilizarea apelor reziduale.

Acestea includ colectarea și stocarea eșantioanelor de apă, precum și utilizarea instrumentelor de genetică moleculară, pentru a identifica nivelurile de COVID-19 în probele provenite din canalizare.

De asemenea, oamenii de știință aduc noi recomandări cu privire la utilizarea probelor de apă reziduală, pentru a da informații cu privire la tendințele și estimările răspândirii virusului în comunități și, totodată, dezvoltă strategii pentru a comunica informații privind implicațiile rezultatelor cu publicul.

Profesorul Vanessa Speight de la Departamentul de Inginerie Civilă și Structurală, din cadrul Universității din Sheffield, cercetează tehnici pentru a interpreta, în mod fiabil, datele colectate din eșantioanele provenite din canalizare.

Rezultatele ei ar putea ajuta la crearea unei hărți mai exacte a modului în care virusul se răspândește, arătând apariția unui al doilea val al pandemiei.

Ea susține faptul că: „Există un potențial mare ca apa reziduală să furnizeze informații valoroase cu privire la apariția noului tip de coronavirus în comunități”.

„Probele din canalizare ar putea urmări dacă virusul este mai răspândit în unele părți ale țării decât în altele”, afirmă purtătorul de cuvânt din cadrul Downing Street.

Luni, premierul Boris Johnson, a declarat faptul că un nou sistem de alertă pentru a monitoriza amenințarea reprezentată de coronavirus ar putea identifica, în cele din urmă, focare locale, asta dacă virusul este detectat în apele reziduale, dintr-o zonă locală.

Purtătorul de cuvânt al premierului a declarat că: „Unele studii au fost efectuate peste hotare și cred că este un lucru pe care îl privim ca un posibil mod de a vedea dacă putem urmări rata infectărilor la nivel local”.

Purtătorul de cuvânt al Downing Street,a susținut faptul că oficialii investighează dacă probele de canalizare le-ar permite „să urmărească dacă virusul este mai răspândit în unele părți ale țării decât în altele”.

O familie din Bradford vizionează declarația premierul britanic, Boris Johnson, care a transmis un mesaj televizat națiunii pentru a anunța un nou sistem de alertă © George Wood / Getty Images

Experții au spus că unele țări testează apa reziduală pentru a vedea dacă există vreun caz de infectare în comunitate.

Astfel, deși nu există nicio dovadă care să ateste că virusul viu a fost găsit în canalizare sau că virusul a fost răspândit prin cadrul acestora, un studiu efectuat în Olanda, a descoperit material genetic viral în eșantioane de apă reziduală, cu doar câteva săptămâni înainte de a fi detectat primul caz.

Un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale (Defra) din Marea Britanie a declarat următoarele: „Suntem în colaborare activă cu comunitatea de cercetare și consilierii științifici ai Guvernului pentru a investiga dacă monitorizarea apelor reziduale ar putea fi utilizată ca o modalitate de urmărire a prevalenței virusului”.

Luna trecută, oamenii de știință din cadrul Universității Newcastle, în colaborare cu mediul academic din Spania, au declarat faptul că este monitorizată canalizarea în rețelele lor locale, din ambele țări, pentru a estima prevalența noului tip de coronavirus în nord-estul Angliei și în Spania.