TehnoȘtiri

CEA MAI MARE GAURĂ DE OZON DE LA POLUL NORD S-A ÎNCHIS

Aerul bogat în ozon (roșu) inunda atmosfera Polului Nord în data de 23 aprilie, închizând cea mai mare gaură de ozon detectată vreodată în Arctica. (Imagine: © Serviciul de monitorizare a atmosferei Copernicus)

Un vortex polar extrem de puternic a menținut gaura deschisă aproape o lună, iar acum, aceasta este, în sfârșit, închisă din nou.

După ce s-a ridicat deasupra Arcticii, timp de aproape o lună, cea mai mare gaură de ozon detectată vreodată la Polul Nord s-a închis definitiv, au raportat cercetătorii de la Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus (CAMS), din cadrul Uniunii Europene.

„Gaura de ozon fără precedent din anul 2020, din emisfera nordică, s-a închis”, au declarat cercetătorii CAMS, în data de 23 aprilie.

Gaura stratului de ozon, o porțiune din atmosfera Pământului care protejează planeta de radiațiile ultraviolete, s-a deschis pentru prima dată în Arctica, la sfârșitul lunii martie, datorită temperaturilor deosebit de scăzute și vitezei mari a vântului, timp de câteva săptămâni la rând.

Acest fenomen, cunoscut sub numele de vortex polar, a creat o cușcă circulară de aer rece, care a dus la formarea de nori de mare altitudine în regiune. Potrivit unui comunicat al Agenției Spațiale Europene (ESA), norii s-au amestecat cu poluanți artificiali, precum clorul și bromul, ducând la dispariția ozonului din atmosferă, până când o gaură masivă, de aproximativ trei ori mai mare decât dimensiunea Groenlandei, a fost deschisă.

În timp ce o gaură mare de ozon se deschide în fiecare toamnă peste Polul Sud, condițiile care permit ca aceste găuri să se formeze sunt mult mai rare în emisfera nordică, susțin cercetătorii ESA. Gaura de ozon de la Polul Nord s-a deschis anul acesta doar pentru că aerul rece a fost concentrat în aceea zonă, pentru o perioadă mult mai lungă de timp.

Săptămâna trecută, acel vortex polar s-a „divizat”, declară cercetătorii CAMS, creând o cale prin care aerul bogat în ozon să revină în zona de deasupra Polului Nord.

Deocamdată, există prea puține date pentru a trage concluzia că acestegăuri din stratul de ozon ar deveni un lucru obișnuit. „Din punctul meu de vedere, aceasta este prima dată când se poate vorbi despre o gaură de ozon reală la Polul Nord”, susține Martin Dameris, om de științăîn cadrul Centrului Aerospațial German, conform jurnalului științific Nature.

Între timp, gaura anuală de ozon din Antarctica, care există de aproximativ patru decenii, va rămâne o realitate sezonieră în viitorul apropiat. Oamenii de știință sunt optimiști în ceea ce privește închiderea acesteia. În anul 2018, conform unei examinări realizate de către Organizația Meteorologică Mondială,s-a constatat faptul căaceasta a scăzut cu aproximativ 1% până la 3%, pe deceniu, începând cu anul 2000. Cu toate acestea, probabil că nu se va închide complet, cel puțin nu până înanul 2050. Temperaturile mai calde ale Antarcticii, provocate de către încălzirea globală, sunt parțial responsabile de contracția aparentă a găurii, dar acest lucru se datorează și Protocolului de la Montreal,privind substanțele care epuizează stratul de ozon, adoptată în anul 1987.