TehnoȘtiri

PANDEMIA DE CORONAVIRUS ÎN URMĂTORII ANI

Oamenii stau pe zone desemnate, pentru a asigura distanțarea socială, în interiorul unui tren din Palembang, Indonezia, în data de 20 martie 2020, pe fondul preocupărilor legate de pandemia COVID-19. (Imagine: © ABDUL QODIR / AFP prin Getty Images)

Un nou studiu prezintă trei scenarii posibile, cu privire la pentru modul în care ar putea evolua noua pandemie de coronavirus.

Deși nimeni nu știe încă ce ne rezervă viitorul în ceea ce privește noua pandemie de coronavirus, majoritatea experților sunt de părere că aceasta nu va dispărea prea curând. Într-adevăr, un nou studiu estimează faptul că pandemia ar mai putea dura aproximativ încă doi ani.

Un studiu, efectuat de către cercetătorii din cadrul Universității din Minnesota, are la bază date provenite încă din anii 1700, de la opt pandemii anterioare de gripa. De asemenea, aceștia încorporează și datele de la actuala pandemie de COVID-19.

Autorii remarcă faptul că noul coronavirus, numit SARS-CoV-2, nu este un tip de gripă, dar prezintă unele asemănări cu virusurile gripale pandemice, ambele reprezentând virusuri respiratorii, la care populația nu prezintă o imunitate, răspândindu-sechiar și în cazurile în care persoanele sunt asimptomatice. Cu toate acestea, noul coronavirus pare să se răspândească mai ușor decât gripa, iar această posibilitate de transmisie asimptomatică, reprezintă o proporție mult mai mare a răspândirii, comparativ cu gripa.

Având în vedere cât de ușor se răspândește SARS-CoV-2, aproximativ 60%, până la 70% din populație ar trebui să fie imună, pentru a obține „imunitatea efectivă” și pentru a putea pune capăt pandemiei. Toate aceste aspecte reies din studiile realizate, cu privire la anticorpii SARS-CoV-2, prelevate din probele de sânge.Imunizarea populație  va necesita timp, deoarece o mică parte dintre americani, spre exemplu, pare să fi fost infectată până în prezent, deși ratele de infectare variază în funcție de locație.

Studiul prezintă trei scenarii posibile cu privire la modul în care pandemia de COVID-19 ar putea evolua, după cum urmează:

În timpul noilor „valuri” de cazuri, ar putea fi necesar ca măsurile de siguranță să fie reintroduse sau să fie relaxate periodic. Principala modalitate o reprezintă distanțarea socială, măsură luată pentru a putea împiedica sistemul de asistență medicală să fie copleșit de cazuri, declarăcercetătorii.

Indiferent de scenariul care se va desfășura, „trebuie să fim pregătiți pentru cel puțin alte 18, până la 24 de luni de activitate semnificativă în ceea ce privește noul coronavirus, puncte de infectare maximă apărând periodic în diverse zone geografice”, au concluzionat.