TehnoȘtiri

PERCEPȚIA VECHILOR EGIPTENI ASUPRA CERULUI

Un pumnal din mormântul faraonului Tutankhamon este confecționat din fier meteoritic robertharding/Alamy

Cerul este un imens recipient din fier umplut cu apă, iar bucăți din acesta se prăbușesc ocazional pe Pământ, sub formă de meteoriți de fier sau, cel puțin, la asta se pare că s-au gândit vechii egipteni.

Fierul constituie un element relativ comun pe Pământ, dar acesta era, în mare parte, inaccesibil civilizațiilor primare, deoarece se afla ca element component în unele minereuri care necesitau topire. Acest lucru a făcut ca metalul să aibă o tentă mistică pentru populația din aceea vreme, susține M. Victoria Almansa-Villatoro, de la Brown University, din Rhode Island.

Acest obicei al metalului de a cădea de pe cer a devenit încă un motiv în plus pentru ca oameni să îl considere mistic. Deși meteoriții din fier sunt rari, egiptenii au profitat de pe urma acestora, pentru a face obiecte din acest metal. Mormântul lui Tutankhamun conținea un pumnal realizat din fier meteoritic, iar materialul a fost folosit și în China Antică, America de Nord și Groenlanda . „În general, se acceptă faptul că majoritatea fierului apărut înainte de epoca fierului era meteoritic”, susțineAlmansa-Villatoro.

Unii cercetători presupun faptul că abia acum 3.300 de ani egiptenii și-au dat seama că acest fier provine din ceruri. În acea perioadă, a apărut un nou cuvânt hieroglific care se traduce prin „metal din cer ”. Pe de altă parte, Almansa-Villatoro crede că legătura s-ar fi putut face mult mai devreme.

Ea a examinat înregistrările hieroglifice, inclusiv cele datând în urmă cu 4.300 de ani de la realizarea PyramidTexts, cele mai vechi documente religioase din lume, care au fost sculptate în mai multe piramide, pentru a ghida regele sau regina moartă spre viața de apoi. Documentele conțin mai multe referințe cu privire la fierul ceresc. Spre exemplu, monarhul mort era instruit să pătrundă în cer utilizând ușile sale de fier,iar paradisul ceresc egiptean,Câmpul de stuf, era descris ca fiind înconjurat de un zid de fier.

Există, de asemenea, referiri cu privire la regele mort care devine curat „în apa rece a stelelor”, odată ce a intrat pe poarta cerului și a navigat prin oceanul acestuia, într-o barcă.

Toate acestea fiind spuse, Almansa-Villatoro susține faptul că egiptenii au văzut cerul ca pe o piscină imensă de apă conținută într-un vas de fier. Ea afirmă faptul că această concluzie a fost stabilită după ce egiptenii au văzut meteoriți căzând din cer, motiv pentru care ar fi putut să le interpreteze ca fiind bucăți ale vasului din fier care se prăbușise.

Deși nu avem încă dovezi solide care să ateste faptul că egiptenii au văzut meteoriți de fier căzând, Almansa-Villatoro subliniază faptul că PyramidTexts descriu fierul ca aparținând lui Seth, zeul furtunilor, ceea ce ar putea reprezentaun lucru semnificativ.

„Meteoriții de fier au o densitate mult mai mare comparativ cu alți meteoriți,precum și o putere mult mai mare în momentul impactului”, spune ThiloRehren de la Institutul din Cipru. Acest lucru înseamnă că se strecoară prin cer și se lovesc de pământ, luând forma unei sclipiri de lumină asemănătoare fulgerului, totodată provocând și un sunet similar tunetului. Cu alte cuvinte, dacă egiptenii făceau o legătură între  fier și zeul Seth acum 4.300 de ani, există o șansă foarte mare ca aceștia să fii văzut meteoriții de fier căzând din cer.

De asemenea, Rehren subliniază că acum avem dovezi geologice care atestă faptul că Egiptul a fost lovit de cel puțin un meteorit de fier în ultimii 5.000 de ani. „Dacă există fragmente de metal care cad din cer și sunteți un adept al ideii de „vas cu apă”, atunci nu este considerat ca fiind nejustificat să presupunem că vasul este din fier”, susține el.

La această concluzie, respectiv a tubului celest de fier, s-a ajuns, cel mai probabil, chiar înainte de scrierea textelor piramidale. Almansa-Villatoro enunță faptul că un hieroglif egiptean aflat în uz, în urmă cu mai bine de 5.000 de ani, înainte ca primul faraon să se ridice la putere, are un sens de trei ori mai ciudat: metal, naștere și apă. „Această asociere a încurcat cu adevărat savanții”, spune ea, dar toate cele trei definiții sunt centrate asupra idei cerului, perceput precum o cadă plină de fier care trebuie traversată pentru a renaște în viața de apoi.