Măsurile de izolare din Australia, destinate să oprească răspândirea coronavirusului, au condus la o scădere semnificativă a cazurilor de gripă.
De obicei, în Australia, sezonul gripal atinge punctul maxim de cazuri, în lunile din perioada iernii, din iunie până în august. Însă cazurile încep să apară în jurul lunii ianuarie, deoarece persoanele care călătoresc din emisfera nordică aduc virusul în țară.
În anul 2020, Australia a început aibă un număr relativ mare al cazurilor de gripă: în ianuarie, se numărau 6.962 de cazuri confirmate, iar în februarie numărul a ajuns la 7161 de cazuri confirmate.
Cu toate acestea, de atunci au fost confirmate, 5.884 de cazuri de gripă, în martie și doar 229 de cazuri de gripă, în aprilie, comparativ cu 18.705 în aprilie 2019.
Sistemul de supraveghere australian FluTracking examinează, prin sondaj, aproximativ 70.000 de persoane, în fiecare săptămână. De asemenea, înregistrează simptomele similare gripei.
La sfârșitul lunii aprilie 2020, FluTracking a raportat faptul că doar 0,2% dintre australieni au avut simptome specifice gripei. În anul 2019, în aceeași perioadă, 1,4% dintre australieni au avut simptome specifice gripei.
„Reducerea drastică a cazurilor de gripă se datorează, probabil, efortului Australiei de a opri răspândirea virusului COVID-19, prin închiderea granițelor începând cu data de 20 martie și interzicerea adunărilor de oameni”, a declarat Robert Booy de la Universitatea din Sydney.
Pe data de 16 martie 2020, guvernul a implementat o interdicție a întrunirilor neesențiale cu un număr mai mare de 500 de persoane.
Acest lucru a condus, treptat, la o izolare completă a oamenilor, când din data de 23 martie, pub-urile, restaurantele, sălile de sport, cinematografele și alte afaceri neesențiale au fost obligate să se închidă.
În plus, de la mijlocul lunii martie, foarte puțini copii frecventează școala. A fost momentul în care reprezentanții statele și teritoriilor din Australia au început să încurajeze învățarea de la distanță.
„Acesta este, probabil, un alt motiv pentru care cazurile de gripă sunt în scădere, deoarece școlarii sunt cunoscuți ca fiind factorul major de răspândire a virusului gripal”, a declarat Kirsty Short, din cadrul Universității din Queensland.
De asemenea, măsurile de izolare au adus un sfârșit timpuriu al sezonului gripal din Hong Kong, care se extindea, în mod normal, până în martie sau aprilie, dar anul acesta s-a încheiat în februarie.
Odată cu măsurile de izolare, la sfârșitul lunii aprilie, Australia a înregistrat o scădere a cazurilor de COVID-19, raportând un număr mai mic de 20 de cazuri noi pe zi.
Guvernul susține că, pe data de 8 mai, va lua o decizie în ceea ce privește renunțarea la măsurile de distanțare socială.
„Dacă se mențin măsurile stricte pentru combaterea COVID-19, cazurile de gripă ar trebui să fie, în continuare, suprimate. Acest lucru ar putea conduce la mai puține decese cauzate de infecții respiratorii”, a declarat Booy.
Numărul deceselor din Australia, cauzate de COVID-19, au fost relativ scăzute, fiind de 96 de persoane până la data de 05.05.2020, în timp ce, într-un an normal, există între 1.500 și 3.000 de decese, cauzate de gripă.
„Chiar dacă restricțiile sunt reduse, am putea vedea, în continuare, o reducere a cazurilor de gripă, din cauza schimbărilor comportamentului oamenilor. Ei acordă o atenție mai mare spălatului pe mâini, iar dacă au simptome respiratorii suspecte, în loc să aibă atitudinea că pot totuși să meargă la muncă, acum știu că este important să rămână acasă”, a declarat Short.
„În Australia, spre deosebire de anii precedenți, în anul 2020 au fost vaccinate mai multe persoane împotriva gripei, ceea ce poate reduce și numărul de cazuri. Însă, numărul cazurilor de gripă poate crește din nou, când studenții australieni se întorc în instituțiile de învățământ. Va fi cu adevărat interesant să vedem ceea ce se va întâmpla”, a declarat Short.