TehnoȘtiri

6000 DE VOLUNTARI DONEAZĂ PLASMĂ

Plasma sanguină prelevată de la foștii pacienți infectați cu COVID-19 conține anticorpi, care s-au dezvoltat în timpul recuperării acestora.

Aproximativ 6.000 de persoane, care s-au recuperat de la COVID-19, s-au înscris într-un program pentru a-și dona plasma sanguină, cu scopul de a ajuta pacienții infectați cu acest virus.

Astfel, au fost înregistrați aproximativ 6.000 de solicitanți, care au fost testați pozitiv pentru coronavirus, și peste 500 de persoane care au fost internate în spital.

Majoritatea persoanelor au efectuat donarea de plasmă sanguină printr-un proces cunoscut sub numele de plasmafereză, care utilizează o mașină similară cu cea utilizată în cazul donării obișnuite de trombocite din sânge.

Plasma prelevată de foștii pacienți infectați cu COVID-19 este bogată în anticorpi, care se dezvoltă pe măsură ce o persoană se recuperează după o anumită boală. Acesta va fi transfuzată persoanelor grav bolnave de COVID-19, care se luptă pentru a-și dezvolta proprii anticorpi.

Douglas James, fost pacient coronavirus, donează plasmă convalescentă prin plasmafereză la Tooting Blood Donor Center, Londra © Kirsty Hamilton / NHSBT / PA

Numărul anticorpilor crește constant în fluxul sanguin al celor care au fost infectați cu COVID-19, considerându-se că pragul valorii maxime al acestora se atinge la 21- 28 de zile după recuperare. Donatorii eligibili trebuie să fie foști pacienți infectați cu COVID-19, care au depășit o anumită perioadă de recuperare, în mod ideal, 29 de zile.

În mod normal, donarea a două unități de plasmă sanguină durează aproximativ 45 de minute, pacienții având posibilitatea efectuării unei donări ulterioare la fiecare două săptămâni.

Cercetările anterioare au sugerat faptul că, anticorpii extrași din plasma sanguină a donatorilor care au învins COVID-19, îmbunătățesc simptomele pacienților aflați într-un stadiu avansat al acestei bolii.

Cercetătorii din China, care au efectuat studiul preliminar, au declarat faptul că nu au fost observate reacții adverse grave după transfuzia plasmatică convalescentă. Zece pacienți au primit câte o doză de 200 ml de plasmă sanguină, cercetătorii menționând că toate simptomele clinice, inclusiv febra și tusea, s-au diminuat în decursul a trei zile.


Michael Squire, în vârstă de 30 de ani, este unul dintre primii donatori de plasmafereză © NHSBT / PA

Întreg procesul se desfășoară de mai bine de două săptămâni. Plasma sanguină donată va fi utilizată inițial într-un studiu clinic. Cu toate acestea, se colectează mai multe unități de plasmă sanguină decât este necesar, deoarece în cazul în care studiul clinic are succes, va fi posibilă furnizarea imediată către spitale a unor cantități semnificative de plasmă.

Unul dintre cercetători a declarat faptul că „acest studiu reprezintă o cercetare la nivel mondial, iar acești oameni se află pe primul plan. Donarea de plasmă sanguină este sigură și ușoară, iar prin intermediul acesteia și tu poți ajuta la salvarea pacienților bolnavi de coronavirus. Suntem foarte recunoscători tuturor celor care doresc să doneze, pentru a ajuta la învingerea acestei pandemii.”