TehnoȘtiri

CONSUMUL DE CAFEA POATE CAUZA MODIFICĂRI EPIGENETICE ALE ADN-ULUI

Consumul de cafea poate schimba modul în care sunt formate unele dintre genele noastre, lucru care ar putea ajuta la explicarea numeroaselor sale beneficii pentru sănătate.

Studiile realizate sugerează faptul că persoanele care consumă cafea, sunt mai puțin susceptibile la riscul de apariție a unor boli, precum cele ale inimii, însă nu se știe încă de ce.

Pentru a afla mai multe informații cu privire la acest lucru, Mohsen Ghanbari de la Centrul Medical Universitar Erasmus din Rotterdam, Olanda, și colegii săi au analizat modul în care consumul de cafea este asociat cu prezența anumitor markeri epigenetici – indicatori chimici ale secvențelor de ADN – care cresc sau descresc activitatea anumitor gene ce pot influența starea de sănătate.

Aceștia au studiat anumiți markeri, cunoscuți sub numele de grupări metil, la aproximativ 16.000 mii de persoane, cu origine europeană și americană.

Pe măsură ce o persoană consumă mai multe căni de cafea pe zi, cu atât este mai probabil ca această cantitate de cafea consumată să modifice nivelurile de grupări metil în cazul anumitor zone, specifice lanțului de ADN.

Grupările metil au tendința de a fi atașate genelor, care joacă roluri diferite în procesele de digestie, prelucrarea substanțelor chimice nocive și controlul inflamațiilor.

Peter Molloy din cadrul Organizației de cercetare științifică și industrială din Australia a afirmat faptul că, „aceste grupări prezintă o serie de indicii despre modul în care epigenetica ar putea explica anumite efecte ale cafelei asupra stării de sănătate”. Tot acesta susține faptul că, pentru a demonstra că markerii modifică activitatea acestor gene și că acest lucru ne afectează starea de sănătate, sunt necesare mai multe studii.