TehnoȘtiri

PĂSĂRILE FLAMINGO FORMEAZĂ PRIETENII DURABILE

Conform unui studiu realizat de către Universitatea din Exeter se arătat că, în ciuda faptului că fac parte din stoluri mari, păsările flamingo tind să petreacă mult timp cu prietenii apropiați.

Echipa de cercetători a descoperit, de asemenea, că păsările flamingo, precum fac și oamenii, evită prezența anumitor indivizi.

Rezultatele studiului, publicate în revista Behavioral Processes, sugerează existența unei structuri sociale deosebite printre păsări, celebre pentru penajul roz strălucitor.

„Rezultatele noastre indică complexitatea grupurilor de flamingo. Se pare că, asemenea oamenilor, păsările flamingo formează relații sociale care au la bază mai multe motive, iar faptul că aceste relații sunt îndelungate sugerează că sunt importante pentru supraviețuirea în sălbăticie”, a precizat Paul Rose, din cadrul Universității Exeter.

Studiul s-a desfășurat pe parcursul a cinci ani, în care au fost monitorizate patru specii de flamingo din următoarele zone: Caraibe, Chile, Munții Anzi și Insulele Lesser.

Stolurile de flamingo pot varia de la 20 la 140 de exemplare.

Echipa de cercetători susține că a găsit dovezi în ceea ce privește „prieteniile de lungă durată, nu relații aleatorii” între păsări, iar în stolurile cu un număr mare de membri există cel mai înalt nivel de interacțiuni sociale.

Relațiile sociale includ și cupluri „căsătorite”, parteneri de același gen și chiar grupuri de trei sau patru prieteni apropiați, au confirmat cercetătorii.

În plus, echipa a descoperit că interacțiunile sociale dintre păsările flamingo sunt afectate de anotimpuri, formându-se, într-un număr mai mare, primăvara și vara, perioade care corespunde cu sezonul împerecherii.

© Dr Paul Rose

„Păsările flamingo nu îşi găsesc întâmplător un partener cu care apoi îşi petrec timpul. Unele perechi petrec o mare parte din timp, împreună, dar există şi alte relații sociale. Am observat perechi de masculi sau femele, vedem grupuri de trei sau patru exemplare care îşi petrec în mod obișnuit timpul împreună. Când transferăm păsările de la o grădină zoologică la alta, trebuie să fim atenți să nu separăm exemplarele între care s-a format o legătură strânsă”, a adăugat Paul Rose.