TehnoȘtiri

POT INFLUENȚA MĂȘTILE DIN ȚESĂTURĂ RĂSPÂNDIREA CORONAVIRUSULUI?

Oamenii din Statele Unite ale Americii poartă măști din pânză, realizate acasă, urmărind să reducă răspândirea coronavirusului. Specialiștii din domeniul medical declară faptul că nu există suficiente date pentru a ști cu siguranță dacă astfel de măști din pânză (bumbac, tifon) vor împiedica o persoană infectată să răspândească virusul.

Coronavirusul se poate răspândi prin tuse, strănut, vorbit și respirație. Astfel, pe date de 3 aprilie 2020, Centrele de Control și Prevenire a Bolilor din SUA au recomandat ca oamenii să-și acopere fețele cu pânză sau țesătură atunci când ies în public.

Pânza poate reduce transmiterii anumitor picături de salivă, rezultate dintr-o tuse sau un strănut, dar nu este clar dacă va împiedica și picăturile mai mici, numite aerosoli, care sunt eliberate doar prin respirație sau vorbire.

Măștile din pânză, precum și măștile chirurgicale, sunt concepute pentru a proteja oamenii de către purtătorul de mască, nu invers. Persoanele infectate cu virusul care provoacă COVID-19 îl pot transmite altora înainte de a începe să prezinte simptome. Atunci când măștile sunt purtate pur și simplu, fără un obiectiv anume, acestea au scopul de împiedica persoanele, care nu știu că sunt bolnave, să transmită involuntar virusul altora.

Purtarea unei măști nu este menită să fie un înlocuitor pentru distanțarea socială, spălarea mâinilor sau alte măsuri de prevenție.

Pe data de 8 aprilie 2020, cercetătorii de la Academiile Naționale de Științe, Inginerie și Medicină din SUA au scris, într-o scrisoare  adresată Biroului Științelor Politice și Tehnologie de la Casa Albă al, faptul că există puține studii care evaluează eficacitatea măștilor, realizate din țesătură.

Totuși, studiile care există, sugerează că măștile din țesătură pot capta picături respiratorii mari, precum cele rezultate în urma tusei sau strănutului.

Cele confecționate din diferite tipuri de pânză au o capacitate mult mai mare de a filtra particulele cu o dimensiune asemănătoare unui virus, însă posibilitatea unei respirații normale este mai scăzută.

Într-un studiu realizat, o mască confecționată din 16 straturi de țesătură a fost capabilă să filtreze 63% dintre particulele cu dimensiunea de 300 de nanometri (coronavirusul are diametrul între 50 și 200 nanometri). Însă, cu această mască, procesul de respirație a fost mai dificil în comparație cu masca de protecție respiratorie N95, folosită des în spitale, care poate bloca particule minuscule.

„Purtarea unei măști realizată din pânză, cu multe straturi, ar fi incomodă, împiedicând respirația normală”, au scris cercetătorii în scrisoarea respectivă.

Pe data de 3 aprilie 2020, cCercetătorii au raportat,  în revista Nature Medicine, faptul că măștile chirurgicale pot ajuta la reducerea riscului de transmitere a gripei sezoniere și coronavirușilor care provoacă răceli obișnuite.

Cercetătorii au cuantificat cantitatea de virus expirat a participanților la studiu, pe o perioadă de 30 de minute, atât cu masca chirurgicală pusă, cât și fără aceasta.

Aceste măști au redus semnificativ cantitatea de virus gripal identificat în particulele de picături respiratorii, precum și cantitatea de coronavirusuri din aerosoli.

Indiferent de cât de bine funcționează, succesul pânzei sau măștilor chirurgicale la împiedicarea răspândirii virușilor depinde de utilizarea, în mod corespunzător, a echipamentului.

Umiditatea, cauzată de respirație, poate capta virusul într-o mască și îl poate face o sursă puternică de contaminare, atunci când purtătorul își scoate masca.

„Deși studiile medicale privind măștile realizate din țesături sunt rare, oficialii din domeniul sănătății ar trebui să încurajeze oamenii să poarte măști pe față”, au declarat cercetătorii într-o analiză publicată în jurnalul British Medical.

„Ca și în cazul parașutelor pentru saltul din avioane, este timpul să acționăm” fără a aștepta dovezi, spun autorii.