TehnoȘtiri

BOALA ALZHEIMER

În lucrarea „Metabolismul celular”, publicată în data de 3 martie 2020, s-a demonstrat că furnizarea unui aminoacid specific, ca supliment nutritiv unui șoarece care suferă de boala Alzheimer, restabilește memoria spațială a acestuia, fiind o metodă promițătoare în reducerea pierderilor de memorie.

Creierul folosește o mare parte din energia produsă de corp. Pentru a funcționa corect, neuronii și celulele din jur, în special astrocitele, trebuie să coopereze. Faza timpurie a bolii Alzheimer se caracterizează printr-o reducere a metabolismului energetic, neștiindu-se dacă acest deficit contribuie, în mod direct, la simptomele cognitive ale acestei boli.

Prin intermediul unui studiu de laborator care a inclus un șoarece cu boala Alzheimer s-a arătat că un consum mai scăzut de glucoză din partea astrocitelor a dus la o reducere a producției de L-serină. Acest aminoacid este produs, în principal, de celulele creierului, biosinteza acestuia fiind alterată, în cazul oamenilor. L-serina este precursorul D-serinei, cunoscută pentru a stimula receptorii NMDA, esențiali pentru funcționarea creierului și a memoriei. Prin urmare, producând mai puțin L-serină, astrocitele determină o activitate redusă, ceea ce modifică plasticitatea neuronală și capacitatea de memorare asociată. Oamenii de știință au demonstrat, de asemenea, că funcțiile de memorare în cazul șoarecilor au fost restabilite prin furnizarea de L-serină.

Odată cu identificarea rolului L-serinei în tulburările de memorie și a observării eficacității experimentale, în cazul suplimentării nutriționale, pot apărea noi strategii, care pot completa tratamentul medical, pentru a combate simptomele precoce ale bolii Alzheimer, dar și ale altor boli care prezintă deficiențe metabolice, cum ar fi Parkinson și Huntington. Deoarece L-serina este disponibilă ca supliment nutritiv, acest compus trebuie testat riguros, prin studii clinice controlate.