Acasă Robotică PRIMUL ROBOT DESTINAT ASISTENȚEI SOCIALE

PRIMUL ROBOT DESTINAT ASISTENȚEI SOCIALE

403
0
  • Oamenii de știință, de la Universitatea Heriot-Watt din Edinburgh, lucrează la primul robot din lume care poate interacționa cu mai multe persoane, în același timp.
  • Robotul este destinat utilizării în asistența medicală, pentru a le explica pacienților vârstnici, concepte medicale complexe și pentru a reduce singurătatea acestora.
  • Cercetătorii vor lucra cu roboți existenți, precum iCub.

În Scoția, experții în inteligența artificială, lucrează la ceea ce se crede că este primul robot din lume, utilizat în asistența medicală, care poate interacționa cu mai multe persoane.

Proiectul S.P.R.I.N.G. (Robots Socially Pertinent in Gerontological Healthcare), desfășurat la Universitatea Heriot-Watt, face parte dintr-o colaborare, cu investiții de miliarde de lire, care implică echipe din opt instituții europene și asiatice.

Este primul proiect de cercetare anunțat de National Robotarium, care urmează să fie lansat în campusul Universității din Edinburgh, în anul 2021.

Lucrând cu roboți existenți, cum ar fi iCub, prin intermediul cercetării se va dezvolta tehnologia necesară pentru a realiza interacțiuni cu mai multe persoane și pentru conversații sociale deschise, într-un cadru de asistență medicală.

Profesorul Oliver Lemon, de la Universitatea Heriot-Watt, a declarat: „Cercetările arată că utilizarea atentă a roboților, poate avea un impact pozitiv asupra sănătății, cum ar fi diminuarea stresului, singurătății și îmbunătățirea stării de spirit și a sociabilității”.

„Specialiștii din domeniul sănătății susțin ideea utilizării roboților sociali, deoarece pot ajuta la explicarea conceptelor complexe, pacienților care nu au cunoștințe medicale.”

„Tehnologia robotului social este de interes pentru îngrijirea bătrânilor, deoarece compania roboților are un potențial pe termen lung, de a conecta mai bine oamenii între ei. Roboții sociali ar putea îmbunătăți atât bunăstarea psihologică, cât și relația dintre pacienții și specialiștii spitalelor.”

Cladirea The National Robotarium se va deschide în campusul din Edinburgh în 2021
© Heriot-Watt University/PA

Prin această cercetare, specialiștii se vor concentra pe sprijinirea pacienților vârstnici, prin combinarea descoperirilor științifice și a evoluțiilor tehnologice.

Cercetarea va ajuta roboții să înțeleagă diverse persoane și situații de grup, pentru a lua decizii adecvate, cum ar fi identificarea pacienților care au trăit singuri pentru o perioadă lungă de timp sau care ar putea fi anxioși.

Profesorul Lemon a adăugat: „Deși depășește limitările roboților sociali actuali, acesta ridică numeroase provocări științifice și tehnologice. Robotul are potențialul de a crea un impact social și o valoare economică extraordinară.”

„Cercetătorii de la „The National Robotarium” se concentrează pe crearea beneficiilor pentru societate. Acest proiect este ideal în abordarea unor astfel de provocări. În viitor, Acest tip de tehnologie va avea o cerere mare, deoarece nu interacționează fizic cu pacienții, astfel, va reduce semnificativ riscul și răspândirea infecțiilor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.