TehnoȘtiri

PLASTICUL DIN OCEAN – HRANĂ PENTRU ȚESTOASE

De-a lungul timpului, un strat de alge și microbi s-au acumulat pe deșeurile din plastic, făcându-le să devină hrană pentru țestoase.

Cantitatea de deșeuri din plastic din oceane este într-o continuă creștere. Aceasta reprezintă o problemă, întrucât cel puțin 700 de specii de animale marine, inclusiv rechini, balene, păsări de mare și broaște țestoase se pot încurca în ele sau o pot confunda cu o gustare.

Unele specii de animale marine mănâncă plastic, deoarece, în viziunea lor, plasticul poate arăta precum meduzele sau altă sursă de hrană. În ultima perioadă de timp, s-au efectuat puține cercetări cu privire la mirosul pe care îl emană deșeurile, pentru animalele marine.

Printr-un studiu realizat în cadrul Universității din Carolina de Nord, din orașul Chapel Hill, s-a descoperit faptul că algele și microbii care se acumulează, în mod natural, pe gunoaiele din ocean, fac ca acestea să emane aroma mâncării, pentru vietățile marine.

Cercetătorii au realizat un studiu care a implicat 15 broaște țestoase marine, crescute în captivitate, le-au plasat într-un acvariu de laborator, fiecare având vârsta de cinci luni. Au introdus apoi diverse arome, cum ar fi apă curată, plastic curat, mâncare pentru broaște țestoase și plastic păstrat în mediul marin, timp de cinci săptămâni.

Țestoasele nu au avut nicio reacție la mirosurile de apă curată sau de plastic curat. Însă, acestea au prezentat un comportament tipic căutării hranei, în momentul în care au fost expuse mirosurilor de plastic păstrat în mediul marin și a mâncării de țestoase. Astfel, ele au devenit active, încercând să-și scoată nasul din apă.

„Această constatare este importantă, deoarece este prima demonstrație potrivit căreia mirosul materialelor plastice din ocean determină deschiderea apetitului pentru mâncare a animalelor marine”, a spus dr. Kenneth J Lohmann, care a luat parte la studiu.

„Ne-am obișnuit să găsim broaște țestoase marine cu sisteme digestive blocate complet sau parțial, cauzate de ingerarea materialelor plastice din ocean. Există, de asemenea, o creștere a procentului de țestoase marine care s-au îmbolnăvit din cauza ingestiei de plastic. Acestea sunt aduse la țărm.”, adaugă el.

Potrivit cercetătorilor, concentrațiile mari de plastic din anumite zone ale oceanului pot păcăli țestoasele și alte animale marine. Ele consideră acolo că există o sursă de hrană abundentă, când adevărul este cu totul altul.

„Odată ce aceste deșeuri sunt în ocean, nu există, pentru moment, o modalitate eficientă de a le îndepărta sau de a le împiedica să miroasă a hrană pentru viețuitoarele marine”, a spus Lohmann. „Cel mai bun lucru pe care îl putem face este să împiedicăm plasticul să ajungă în ocean”, adaugă el.