TehnoȘtiri

MICROMETEORITUL GĂSIT ÎN ANTARCTICA PROVINE DE LA UN ASTEROID NECUNOSCUT

Un micrometeorit nou apărut, spre deosebire de oricare alt meteorit pe care l-am descoperit, ne-ar putea ajuta să înțelegem mai bine tipurile de roci din sistemul solar.

Maitrayee Bose de la Universitatea de Stat din Arizona și colegii ei au analizat substanțele chimice dintr-un meteorit de 2 milimetri, găsit în Antarctica, numit TAM19B-7. Când au analizat diferiții izotopi de carbon din micrometeorit, au avut parte de o surpriză.

„Anumite zone ale micrometeoritului au exact aceeași compoziție ca cea a Pământului”, a menționat Bose. „Totodată am descoperit și unele regiuni de carbon-13, regiuni la care nu ne-am fi așteptat deloc să găsim.”

Echipa a descoperit patru regiuni de acest tip, iar cercetarea urma să fie prezentată la Conferința de Științe Lunare și Planetare din Texas, anulată din cauza problemelor cauzate de coronavirus.

Nivelul de oxigen din micrometeorit nu se potrivea cu niciun asteroid cunoscut. De obicei, este posibil ca un micrometeorit să corespundă cu familia de asteroizi din care face parte, însă pentru acestă probă lucrurile au stat complet diferit..

Totodată, știm că roca din care acesta provenea era formată și din gheață, datorită abundenței altor izotopi prezenți în micrometeorit, precum cei de oxigen, a menționat Bose.

„Provine dintr-un corp care are multă gheață, iar când gheața se topește interacționează cu roca”, a declarat ea. „Întrebarea rămâne: Se pot realiza compuși, care la interacțiunea acestora cu apa să îți poată pune viața în pericol?”

Pe Pământ, reacțiile dintre apă și roci pot forma zaharuri, aminoacizi și alte substanțe chimice, importante pentru viața noastră. Găsirea misteriosului „părinte” al micrometeoritului ne-ar putea ajuta să ne dăm seama, dacă o activitate similară poate avea loc și la nivelul asteroizilor.