TehnoȘtiri

MAI POT OAMENII RĂSPÂNDI CORONAVIRUSUL DUPĂ RECUPERARE?

Coronavirus ar putea rămâne în corp câteva săptămâni, după ce oamenii sunt tratați.

Un studiu realizat în China sugerează că noul coronavirus poate rămâne în corp, pentru o perioadă de cel puțin două săptămâni, după ce simptomele bolii sunt tratate.

Această persistență este comună virusurilor. Din fericire, pacienții nu sunt la fel de contagioși după ce sunt vindecați. Krys Johnson, epidemiolog în cadrul Colegiului Sănătății Publice, spune că ,,această descoperire este o veste bună”. Virusurile care tind să rămână în corpul oamenilor, sunt virusuri împotriva cărora corpul dezvoltă un răspuns imun puternic.

„Dacă virusul ar rămâne în corpul oamenilor, aceștia nu s-ar mai infecta, din nou”, a declarat Johnson pentru site-ul de noutăți științifice Live Science.

După coronavirus

Un nou studiu, publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane, în data de 27 februarie 2020, a urmărit patru medici profesioniști, care au fost infectați cu COVID-19, boala cauzată de noul coronavirus. Aceștia au fost tratați în cadrul Spitalului Universității Zhongnan din Wuhan, în perioada 1 ianuarie – 15 februarie 2020. Toți s-au recuperat, cu excepția unei persoane, fiind spitalizată pe parcursul bolii. Pacienții au fost tratați cu oseltamivir, cunoscut sub numele de Tamiflu, un medicament antiviral.

Pacienții au fost considerați vindecați, după ce simptomele au dispărut și după ce au fost testați negativ pentru COVID-19 de două ori, în zile consecutive. După recuperare, pacienții au fost rugați să rămână în carantină, la domiciliu, timp de cinci zile. Ei au continuat să facă teste pentru coronavirus după cinci zile, până la a treisprezecea zi după recuperare.

Rezultatele au arătat că fiecare test, făcut între a cincea și a treisprezecea zi, a fost pozitiv.

„Rezultatele sugerează că o parte dintre pacienții vindecați ar putea fi purtători ai virusului”, spun cercetătorii.

Descoperirea a fost făcută când Japonia a raportat cazul unei persoane, care s-a însănătoșit de coronavirus și s-a îmbolnăvit a doua oară. Nu se știe ce s-a întâmplat cu pacienta. O posibilitate este ca aceasta să fi luat o nouă versiune a virusului de la altcineva sau că sistemul ei imunitar nu a învins complet virusul, acesta începând să apară din nou, în interiorul plămânilor ei.

Diferite tipuri de virusuri

Ebenezer Tumban, un virolog din cadrul Universității Tehnologice din Michigan, spune că „nu este neobișnuit ca un virus să persiste în corp după ce o persoană se vindecă”. „Virusul Zika și virusul Ebola rămân în corp, timp de câteva luni, după ce pacientul se recuperează”, adaugă el.

Prin intermediul testelor la care au fost expuși cei patru pacienți din Wuhan se caută fragmentele virusului, rămase în corp. Medicamentul Tamiflu, pe care l-au administrat, ar fi putut micșora numărul de fragmente de microbi virali din corpurile lor. În acel punct, testul nu ar fi fost destul de sensibil, pentru a detecta virusul.

Cei patru pacienți nu erau considerați foarte contagioși, deoarece nu prezentau tuse și strănut, acestea fiind simptomele care împrăștie particule virale, în mediu. De asemenea, semnele lor virale erau scăzute. Ar fi fost nevoie de un contact apropiat, pentru a răspândi virusul.

„Ei trebuie să aibă grijă să nu împartă băuturi și să se spele pe mâini frecvent, iar dacă sunt doar purtători, nu ar trebui să poată transmite virusul doar printr-un simplu contact”, spune Krys Johnson.

Importanța imunității

Niciun test al membrilor familiei pacienților nu au fost declarate pozitive la momentul publicării articolului. Cu toate acestea, autorul a subliniat faptul că pacienții erau medici profesioniști, care au luat măsuri pentru a evita răspândirea bolii, pe durata șederii acasă.

Virusul, care persistă în corp, poate declanșa un răspuns imun, pentru a oferi protecție împotriva noii infecții. Corpul poate menține imunitatea împotriva coronavirusurilor, care cauzează răceala comună, pentru o perioadă de un an sau doi. Există și posibilitatea ca un nou coronavirus, care a suferit mutații prin răspândirea sa, să fie o versiune pe care sistemul imunitar să nu îl recunoască și persoana să fie expusă, din nou.

„Cât de repede va suferii virusul mutații?”, spune Johnson.

Sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege recuperarea după COVID-19. Pacienții din Wuhan aveau vârste similare, neexperimentând stări grave cauzate de COVID-19.

Monitorizarea pacienților vindecați este, în continuare, importantă. Încă nu sunt destule date despre COVID-19, iar situația trebuie tratată cu precauție. Viitoarele cercetări vor prelua mostre din plămânii pacienților, acesta fiind locul în care se dezvoltă virusul, pentru a afla dacă un pacient este vindecat complet sau nu.