Acasă Inginerie medicală MICROCHIRURGIA ASISTATĂ DE ROBOT

MICROCHIRURGIA ASISTATĂ DE ROBOT

98
0

Există ceva ce te-ar putea speria mai tare decât să-l auzi pe chirurgul tău spunând „oops”? Poate că nu.

Un nou tip de robot, dezvoltat de către o echipă de cercetători de la o universitate olandeză, a fost pus în funcțiune, pentru prima dată, în intervențiile chirurgicale din viața reală. Acesta va adăuga o anumită stare de siguranță în viitoarele săli de operație.

„Supermicrosurgery” este o tehnică solicitantă, ce implică incizii care se bazează pe fracții milimetrice – „este limitată de precizia și dexteritatea mâinilor chirurgului”, scrie un grup de cercetători, într-un  articol în jurnalul Nature Communications, care evidențiază impactul noii intervenții chirurgicale robotice.

„Asistența robotică”, au notat autorii, „poate ajuta la depășirea acestor limitări umane, permițând, astfel, un progres în supermicrochirurgie”.

Angajarea de roboți în sala de operație nu este nouă. Autorii raportului notează că, în ultimul timp, chirurgii s-au familiarizat cu un dispozitiv robot, conceput pentru proceduri endoscopice minim invazive. Dar acel robot are limitări în manevrele mai delicate. De exemplu, deși a fost construit pentru a reduce tremuratul mâinilor unui medic, nu a fost proiectat să funcționeze cu instrumentele mici, super-precise, utilizate în operațiile microchirurgicale.

Chirurgii și inginerii de la Centrul Medical al Universității Maastricht și Universitatea de Tehnologie Eindhoven, ambele din Olanda, au dezvoltat robotul „MUSA”, care ajută chirurgii în timpul operațiilor extrem de delicate. Pe lângă faptul că a contribuit la reducerea efectelor de tremurare a mâinilor medicilor, noua tehnologie a fost proiectată să funcționeze și cu microscoape chirurgicale standard, dar și cu alte instrumente din sălile de operații.

Cercetătorii care au dezvoltat dispozitivul, au înscris 20 de femei care urmau să fie supuse anastomozei limfatico-venoase, o procedură chirurgicală folosită pentru a trata o complicație obișnuită a cancerului de sân. Unele femei au suferit o operație tipică, sub cuțit, fără robot. Alții au primit tratament de la un chirurg, folosind noul dispozitiv MUSA.

Procedurile lipsite de robot s-au derulat într-un timp mai scurt, în medie, de aproximativ 81 de minute, față de cele asistate de robot, realizate în aproximativ 115 minute. Cu toate acestea, chiar și la aproape două ore, cercetătorii au remarcat că toate intervențiile chirurgicale s-au încadrat într‑un interval de timp „destul de rezonabil”. Și microchirurgul care efectuează operațiunile, a devenit, treptat, mai rapid la efectuarea procedurilor asistate de robot.

Este prima dată când robotul a fost folosit pe pacienții umani, iar autorii au remarcat că este nevoie de mai multe lucrări pentru a arăta că rezultatele studiului pot fi repetabile. „Studiile multicentrale mai mari, cu implicarea mai multor microchirurgi instruiți, sunt necesare pentru a confirma datele noastre”, au scris cercetătorii.

Cu toate acestea, cercetarea oferă prima dovadă că un robot poate contribui la prevenirea unei erori, în timpul procedurilor chirurgicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.