O dietă vegetariană poate reduce expunerea intestinului la infecții ale tractului urinar. Dar, studiile avizate susțin că rezultatele sunt încă neclare.
Infecțiile sunt, de obicei, cauzate de bacteriile provenite din materiile fecale care intră în tractul urinar. Puiul și carnea de porc sunt principalele cauze ale apariției bacteriei Escherichia coli, o bacterie care cauzează, în mod obișnuit, infecții ale tractului urinar (UTI). Așadar, Chin‑Lon Lin de la Universitatea Tzu Chi, din Taiwan și colegii săi au realizat un studiu care verifică în ce măsură vegetarienii sunt mai puțin predispuși la UTI, în comparație cu cei care consumă carne.
„Știm că vegetarienii au flora intestinală diferită. Am încercat să vedem dacă rata de infectare a tractului urinar este mai mică din punct de vedere statistic în cazul vegetarienilor, comparativ cu cei care consumă carne. Și demonstrăm că este adevărat”, susține Lin.
Studiul a fost efectuat pe 9.724 de persoane din Taiwan, pe o perioadă de 10 ani, demonstrând că vegetarienii au o probabilitate mai mică cu 16 % de a avea UTI față de carnivori.
Cercetătorii au analizat separat dieta bărbaților și femeilor, descoperind că regimul vegetarian este asociat cu protejarea împotriva infecțiilor tractului urinar, în special în rândul femeilor, explicația fiind lungimea redusă a tractului urinar.
Lin spune că vegetarienii pot avea un risc mai mic de infectare a tractului urinar, deoarece au un risc mai mic de expunere la E.coli.
„Este, de asemenea, posibil ca rata ridicată de fibre din dieta lor să ajute vegetarienii să evite constipația, reducând astfel riscul de dezvoltare al bacteriei E.coli în intestinul lor”, declară el.
Studiul arată că dieta este un „element foarte important” în prevenirea infecțiilor urinare, spune Lin, deși rezultatele nu pot reflecta întreaga populație. De exemplu, studiul a fost realizat pe un grup de budiști, cu sediul în Taiwan, care au fost obligați să renunțe la alcool și la fumat. Aproximativ o treime dintre participanți au renunțat la carne pentru a proteja mediul natural și animalele.
„Există nenumărate motive pentru care studiul ar putea să exagereze legătura dintre o dietă vegetariană și un risc mai mic de UTI”, spune Amee Manges de la Universitatea din Columbia Britanică, Canada.
„Inițial, studiul a fost focusat pe monitorizarea dietei, astfel cei care consumau carne ar fi putut deveni vegetarieni pe parcurs și invers”, declară Manges.
Persoanele sub 20 de ani și cele care au avut anterior infecții urinare nu au fost implicate, ceea ce ar fi inclus femei tinere a căror vârstă interferează cu riscul de a avea o infecție urinară. Cercetătorii au încercat să adapteze studiul în funcție de diferiți factori, dar nu au luat în considerare femeile însărcinate, fiind un factor de risc major pentru UTI.
„Mă bucur că s-a realizat acest studiu, dar rezultatele sunt probabil supraestimate pentru această relație”, susține în continuare Manges.