TehnoȘtiri

BETON OBȚINUT DIN BACTERII, FOLOSIT PENTRU A CREA CĂRĂMIZI REPLICABILE

Un nou tip de beton obținut din bacterii, ar putea ajuta la reducerea impactului asupra mediului în industria construcțiilor.

Wil Srubar de la Universitatea din Colorado Boulder și colegii săi, au folosit un tip de bacterii, Synechococcus, pentru a crea cărămizi de construcție, într-o varietate de forme.

Echipa a combinat bacteriile cu gelatină, nisip și nutrienți, într-un amestec lichid, apoi l-a plasat într-o matriță. Cu ajutorul căldurii și a luminii soarelui, bacteriile au produs cristale de carbonat de calciu în jurul particulelor de nisip, într-un proces similar cu modul în care se formează cochiliile în ocean.

Când s-a răcit, gelatina a solidificat amestecul într-o formă de gel. Apoi, echipa a deshidratat gelul pentru a-l întări, întregul proces având loc în doar câteva ore.

Echipa a asemănat materialul obținut, cu betonul, care este un amestec de pietriș, nisip și ciment, combinat cu apă. Dar proprietățile sale mecanice sunt mai similare cu mortarul, un material mai slab, fabricat, de obicei, cu ciment și nisip și care se găsește între cărămizile clădirilor. Încă nu este la fel de puternic ca și cărămizile obișnuite, conform lui Srubar.

Un avantaj al utilizării bacteriilor pentru crearea betonului este că, dacă nu sunt deshidratate în întregime, acestea continuă să crească. O cărămidă poate fi împărțită pentru a crea două cărămizi, cu o soluție suplimentară de nisip și nutrienți. Echipa a arătat că o cărămidă s-ar putea divide până la opt ori, în total.

„Dacă folosiți cunoștințele în biologie și utilizați specii de bacterii care cresc la viteze exponențiale, teoretic, puteți trece de la o abordare de fabricație liniară la o abordare de fabricație exponențială”, spune Srubar.

Procesul are potențialul de a face ca producția de beton cu consum energetic să fie mai ecologică, datorită dependenței de fotosinteză. „Betonul este al doilea cel mai consumat material de pe pământ, după apă”, spune Srubar.

Lucrarea a fost finanțată de Agenția de Cercetare a Proiectelor pentru Apărare Avansată din SUA (DARPA), iar Srubar spune că echipa se află acum în discuții cu Departamentul Apărării din SUA pentru a îmbunătăți producția de beton și a începe utilizarea acestuia în construcții.