TehnoȘtiri

ACEASTĂ IDEE VA TRANSFORMA PĂMÂNTUL ÎNTR-UN TELESCOP SPAȚIAL GIGANTIC

Telescopul va folosi un satelit cu detector pentru a capta lumina curbată de atmosfera Pământului.

Telescoapele continuă să devină din ce în ce mai mari și mai scumpe. Cercetătorii, împreună cu Observatorul European de Sud, construiesc un telescop în Chile, numit pentru început, Telescop Extrem de Mare. Acesta va costa mai mult de 1 miliard de dolari, dar un astronom crede că există o modalitate mai bună. El a sugerat să transforme Pământul într-o lentilă uriașă. Aceasta se va baza pe atmosfera Pământului, care va curba și va focusa lumina.

Când va lovi atmosfera, lumina stelară se va curba sau se va refracta. Curbarea luminii va concentra razele. Acesta le va focusa într-o regiune din spațiu, în partea opusă a planetei. „Pune o navetă spațială în locul corect și ar putea capta razele focusate”, spune David Kipping, astronom la Universitatea Columbia, din New York City. „Un loc bun pentru plasarea navei este la aproape 1,5 milioane de kilometri de Pământ”, a estimat el. David a numit acest sistem „terrascop”.

Instrumentele aflate la bordul navei ar putea capta mai multă lumină decât telescoapele de pe Pământ. Asta înseamnă că terrascopul ar putea face măsurători ultrasensibile. „Măsurătorile de genul ar putea dezvălui noi caracteristici ale exoplanetelor”, spune el.

Slava Turyshev este un astrofizician. El lucrează în Laboratorul de Propulsie Jet NASA din Pasadena, California. Conceptul nu este realizabil din varii motive, suspectează el. Pentru început, ar fi dificil să blochezi lumina nedorită de pe Pământ. Acea lumină va îngreuna observarea stelelor. O altă problemă ar fi blurarea imaginilor. Acest lucru se datorează curbării luminii în cantități diferite, depinzând de altitudinea la care traverseză prin atmosferă.

Alți cercetători sunt puțin mai optimiști. „Este clar că este multă muncă de făcut înainte să știm dacă va funcționa”, spune Martin Elvis, astrofizician la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică din Cambridge, Massachusetts. „Chiar dacă această idee nu iese în evidență, acesta este genul de gândire creativă care va scoate astronomia din capcana gândirii liniare, de a dori o versiune mai bună a ceea ce avem deja”.