TehnoȘtiri

ARMELE DE FOC SUNT A DOUA CAUZĂ PRINCIPALĂ A MORȚII ÎN RÂNDUL COPIILOR ȘI ADOLESCENȚILOR

Mariah, în vârstă de șase ani, participă la o slujbă de pomenire cu mama ei din Dayton, Ohio, pentru a recunoaște victimele unei împușcături în masă din districtul Oregon, pe 4 august 2019. (Image: © Scott Olson/Getty Images)

Rănile provocate în diferite accidente reprezintă principala cauză de deces pentru copiii și adolescenții din SUA, reprezentând peste 60% din toate decesele din acest grup.

Multe dintre aceste decese apar în timpul activităților de zi cu zi, cum ar fi înotul în piscina din curte sau în timpul unei plimbări cu mașina, în familie. Dar un număr disproporționat şi îngrijorător al acestor decese în SUA apar ca urmare a armelor de foc.

Armele de foc sunt a doua cauză de deces în rândul copiilor şi adolescenților din Statele Unite, după accidentele de mașină. Decesele cauzate de armele de foc apar cu o frecvență de peste trei ori mai mare decât înecurile.

„Ne-am dedicat carierele pentru a înțelege cum putem preveni violența și accidentele, inclusiv modul în care acestea se întâmplă și cum accidentele conduc chiar la decese”, au afirmat cercetătorii studiului.

Cauzele vătămărilor și deceselor din cauza accidentelor de autovehicule au scăzut constant în ultimii 20 de ani, dar cele provocate de armele de foc au rămas aproximativ aceeași, în aceeași perioadă.

Principalele cauze ale morții copiilor și adolescenţilor

În 2016, în SUA, au fost înregistrate 20.360 de decese în cadrul persoanelor sub 19 ani. Armele de foc au fost a doua cea mai frecventă cauză de deces.

Sursa: New England Journal of Medicine (2018)

Ratele de deces cauzate de armele de foc

Din 2013, rănile fatale cauzate de armele de foc în cazul copiilor și adolescenților au crescut exponențial.

Ratele de deces cauzate de armele de foc în cazul persoanelor cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani sunt acum cu 22,5% mai mari decât ratele de deces în cazul accidentelor de mașină. În Statele Unite, copiii de vârstă gimnazială și de liceu au acum mai multe șanse să moară ca urmare a unei răni cauzate de o armă de foc decât din orice altă cauză de deces.

Pentru americanii cu vârste cuprinse între 1 și 19 ani, puțin peste jumătate din decesele cauzate de arme de foc în 2017 au fost sinucideri.

Un alt procent de 38% din decesele cauzate de arme de foc la această grupă de vârstă sunt sinucideri, în timp ce restul rezultă din răni neintenționate sau cauze nedeterminate.

Mai mult decât atât, în SUA s-au înregistrat 1.316 împușcături în cadrul școlilor începând cu 1970. Numărul acestor evenimente tragice este în creștere, 18% din totalul evenimentelor apărând în ultimii șapte ani de la împușcăturile din Școala Newtown de la Sandy Hook Elementary School.

Împușcăturile care sunt produse în școli au ajuns în atenția mass-media și au evidențiat problema deceselor datorate armelor de foc în rândul tinerilor. Acestea reprezintă procentul cel mai mic în rândul deceselor, reprezentând 1,2% din toate omuciderile în rândul copiilor între 5 și 18 ani.

Împușcăturile în școli

În 2018, au fost înregistrate 97 de incidente în școlile K-12 din S.U.A., mai mult decât în oricare alt an.

Date din 1 iulie 2019

Morți din cauza armelor de foc (statistică pe 100 000 minori, pe rase).

Între 2006 și 2016, americanii de culoare, cu vârsta sub 19 ani, au avut cea mai mare rată globală de deces din cauza armelor de foc.

Grafic: The Conversation, CC-BY-ND Sursa: CDC WONDER

Cercetătorii au informații limitate despre motivele acestor diferențe rasiale. Se bănuiește că sunt, probabil, rezultatul unei serii de factori, inclusiv statutul socio-economic, disponibilitatea și accesibilitatea armelor de foc și lipsa accesului la serviciile de sănătate mintală.

Deși ratele de deces legate de arme de foc pentru copiii și adolescenții care trăiesc în comunități urbane, suburbane și rurale sunt similare, ratele rurale de sinucidere cu arme de foc sunt de două ori mai mari, iar rănile neintenționate provocate de arme de foc sunt de patru ori mai mari decât în comunitățile urbane. Între timp, ratele omuciderilor cu arme de foc sunt de două ori mai mari în orașe decât în comunitățile rurale.

Grafic: The Conversation, CC-BY-ND Sursa: CDC WONDER

O epidemie americană unică

SUA se remarcă printre țările cu venituri mari: peste 90% din toate decesele provocate de armele de foc în rândul tinerilor care apar în țările industrializate au loc în această țară.

Mai mult, SUA are mai multe arme de foc private (care nu includ arme de foc militare) decât cetățeni.

Într-un sondaj realizat de Pew Research Center, efectuat pe adulții din SUA în 2017, aproximativ 30% au raportat că dețin o armă de foc și 42% au raportat că locuiesc într-o gospodărie cu arme de foc.

Două treimi din gospodării au mai mult de o armă de foc și aproape o treime au cinci sau mai multe arme de foc. Armele de foc pot avea scopuri diferite, de la vânătoare de căprioare, la competiții de tragere, tragere la țintă și așa mai departe, ceea ce poate explica de ce în atât de multe gospodării există mai mult de o armă.

Datele Pew indică faptul că 54% dintre proprietarii de arme de foc care au copii sub 18 ani au, în propriile case, locuri speciale în care își ascund aceste arme. Acest lucru ne sugerează faptul că tinerii pot avea acces relativ ușor la armele de foc.