TehnoȘtiri

HUAWEI LANSEAZĂ HARMONYOS – MAI MULT DECÂT UN SIMPLU ÎNLOCUITOR AL SISTEMULUI DE OPERARE ANDROID

Huawei a dezvăluit că HarmonyOS va fi un înlocuitor pentru Android, având în vedere „războiul” comercial dintre China și SUA, fiind un nou sistem de operare, cu așteptări și mai mari.

Gigantul tehnologic chinez continuă să se afle în mijlocul disputei comerciale dintre China și SUA. În timp ce SUA este o piață mică pentru dispozitivele Huawei, producătorul a folosit aproape exclusiv software, hardware și standarde americane, pentru a-și atinge poziția de al doilea cel mai mare producător de smartphone-uri.

La începutul acestui an, administrația americană a pus Huawei pe o „listă de entități” care împiedică companiile americane să facă afaceri cu o anumită companie, fără a avea permisiunea prealabilă. Firmele americane au anunțat rapid conformitatea cu decizia, iar Huawei a pierdut temporar parteneriate cu Google, Qualcomm, Broadcom, Intel, WiFi Alliance, SD Association, Bluetooth SIG și altele.

Rapoartele arată faptul că Huawei a crescut ritmul de dezvoltare al unui sistem de operare la care lucrează din jurul anului 2012. În luna iulie a acestui an, Huawei a început să înregistreze mărci comerciale în întreaga lume pentru „HarmonyOS”, iar pe data de 9 august, la Conferința pentru dezvoltatori Huawei din Dongguan, a prezentat oficial noul sistem de operare.

HarmonyOS pare să fie asemănător cu viziunea originală pe care o avea Microsoft pentru Windows 10, care se va comporta similar pe dispozitive precum smartphone-uri, televizoare inteligente și alte device-uri. Și Android a avut o asemenea viziune la un moment dat, însă, cu timpul, aceasta a devenit fragmentată.

Richard Yu, CEO-ul Huawei, a declarat faptul că abilitatea de a rula pe diverse platforme și dispozitive o face „complet diferită de Android și iOS”, în timp ce adăugarea proiectului va fi complet open-source.

Huawei evidențiază patru caracteristici tehnice distincte ale HarmonyOS:

1. Unitar: Primul sistem de operare pentru dispozitiv cu arhitectură distribuită, care oferă o experiență perfectă pe dispozitive

Prin adoptarea arhitecturii distribuite, HarmonyOS oferă o platformă de comunicații partajată, posibilitatea gestionării datelor distribuite, programarea sarcinilor distribuite, dar și a celor periferice virtuale. Cu HarmonyOS, dezvoltatorii de aplicații nu vor trebui să se ocupe de tehnologia de bază pentru aplicațiile distribuite, permițându-le să se concentreze asupra propriei logici de servicii individuale. Dezvoltarea aplicațiilor distribuite va fi mai ușoară ca niciodată. Aplicațiile construite pe HarmonyOS vor putea rula pe diferite dispozitive, oferind, în același timp, o experiență de colaborare perfectă în toate scenariile.

2. Omogen: Deterministic Latency Engine și IPC performant

HarmonyOS va aborda provocările de slabă performanță cu un motor dedicat, iar comunicarea inter-proces (IPC) va fi de înaltă performanță. Deterministic Latency Engine stabilește prioritățile de execuție a sarcinilor și limitelor de timp pentru planificare în avans. Resursele vor influența sarcinile cu priorități mai mari, reducând timpul de așteptare pentru un răspuns a aplicațiilor cu 25,7%. Micro-nucleul poate face performanța IPC de până la cinci ori mai eficientă decât sistemele existente.

3. Sigur: Arhitectura Microkernel redimensionează de la zero securitatea și încrederea

HarmonyOS folosește un nou design de microkernel, care oferă o siguranță sporită și o latență scăzută. Acest microkernel a fost proiectat pentru a simplifica funcțiile kernel-ului, pentru a implementa cât mai multe servicii de sistem în modul utilizator, în afara nucleului și pentru a adăuga protecție reciprocă de securitate. Micro-nucleul în sine oferădoar serviciile de bază, cum ar fi programarea thread-urilor și IPC.

Proiectarea microkernel-ului Harmony OS utilizează metode formale de verificare pentru a remodela securitatea și încrederea de la un moment dat, într-un mediu de încredere de execuție (TEE). Metodele de verificare formală sunt o abordare matematică eficientă pentru validarea corectitudinii sistemului din sursă, în timp ce metodele tradiționale de verificare, cum ar fi verificarea funcțională și simularea de atac, se limitează la scenarii limitate. Metodele formale, în schimb, pot utiliza modele de date pentru a verifica toate căile de rulare ale software-ului.

HarmonyOS este primul sistem de operare care a utilizat verificarea oficială în dispozitivul TEE, îmbunătățind semnificativ securitatea. În plus, deoarece microkernelul HarmonyOS are mult mai puține coduri (aproximativ o miime din cantitatea de nucleu Linux), probabilitatea de atac este mult redusă.

4. Unificat: Multi-dispozitivele IDE permit aplicațiilor să fie dezvoltate o singură dată și implementate pe mai multe dispozitive

Alimentat de un IDE cu mai multe dispozitive, o compilare unificată în mai multe limbi și un kit de arhitectură distribuit, HarmonyOS se poate adapta automat la diferite controale și interacțiuni de dispunere a ecranului, suportând atât controlul glisant, cât și programarea vizuală orientată spre pre-vizualizare. Acest lucru permite dezvoltatorilor să creeze mai eficient aplicații care rulează pe mai multe dispozitive. Cu un multi-dispozitiv IDE, dezvoltatorii își pot coda aplicațiile o singură dată și le pot implementa pe mai multe dispozitive, creând un ecosistem strâns integrat pe toate dispozitivele utilizatorilor.

HUAWEI ARK Compiler este primul compilator static care poate funcționa la fel ca o mașină virtuală Android, permițând dezvoltatorilor să compileze o gamă largă de limbi avansate în codul mașinii, într-un singur mediu unificat. Prin sprijinirea compilării unificate în mai multe limbi, HUAWEI ARK Compiler îi va ajuta pe dezvoltatori să își îmbunătățească foarte mult productivitatea.

Rămâne de văzut dacă încercarea Huawei de a uni dispozitivele sub un singur sistem de operare este mai reușită decât încercările anterioare, însă analiștii din industrie nu sunt convinși că HarmonyOS ar putea avea capacitatea de a înlocui sistemul Android.

Jan Vidar Krey, șef de dezvoltare la Promon, a comentat: „HarmonyOS nu se bazează pe Android, dar va avea, eventual, o oarecare compatibilitate cu acesta. Cuvintele cheie de aici sunt „eventual” și „oarecare” și mă preocupă faptul că acest lucru va duce la probleme majore pentru Huawei, utilizatorii urmând să piardă cu siguranță accesul la multe, dacă nu toate, aplicațiile lor. Reacțiile vor fi acerbe, iar compania este posibil să nu-și revină, din punct de vedere al reputației.

Compatibilitatea cu Android este foarte greu de realizat, BlackBerry fiind un exemplu primordial. BlackBerry a încercat să obțină compatibilitate, dar până la urmă, rezultatul a fost groaznic pentru utilizatori. Amazon Android este deja o versiune „diferită”, pe care dezvoltatorii de aplicații o ignoră, în general. În cazul Huawei, compatibilitatea sa cu Android nu va fi suficient de bună, așa că aplicațiile pot funcționa parțial sau deloc, în cel mai rău caz.

HamonyOS le va da bătăi de cap dezvoltatorilor de aplicații care vor trebui să realizeze sistemul de operare separat, adăugând alte costuri și testare suplimentară. Aceasta se va adresa atât aplicațiilor și jocurilor originale, cât și celor existente. Adaptabilitatea aplicațiile va depinde de stimulentele existente în sistemul de operare. Există o paralelă istorică cu Windows Phone, care a eșuat în cele din urmă, deoarece utilizatorii nu au avut acces la aceleași aplicații disponibile pe iPhone și a dispozitivelor care rulau pe Android.

În ceea ce privește securitatea, trebuie să credem în Huawei. Sistemul Harmony va avea un mediu de încredere de execuție pe dispozitive (TEE) pentru a păstra securitatea datelor și nu va permite accesul la baza sistemului.

Dar eventualele problemele pe care le-ar putea provoca în rândul utilizatorilor și dezvoltatorilor, ar putea însemna falimentarea companiei Huawei.”

Alături de TEE, Huawei trebuie, de asemenea, creditat pentru a face HarmonyOS open-source. Posibilitatea de a verifica codul sistemului de operare ar trebui să contribuie la reducerea unor temeri de securitate din jurul companiei.

La începutul acestui an, în apărarea partenerului său Android, Google a susținut administrației Trump că interzicerea Huawei ar obliga-o să creeze o alternativă la Android care „riscă să fie piratată, chiar de China”.

Publicația chineza „Global Times” a raportat că între lunile octombrie și decembrie se va lansa un smartphone care va utiliza HarmonyOS, costul acestuia fiind unul de nivel mediu.

Următorul smartphone de top al companiei Huawei, Mate 30 Pro, este setat să folosească ca sistem de operare – Android.