TehnoȘtiri

OCHELARII GALBENI NU ÎI AJUTĂ PE CONDUCĂTORI NOAPTEA

TCD/Prod.DB / Alamy Stock Photo

Purtând ochelari galbeni în timp ce conduci noaptea te poate face să crezi că vezi mai bine, dar testele efectuate într-un simulator au arătat că șoferii care îi poartă nu văd pietonii mai repede decât cei care poartă ochelari cu lentila normală.

În realitate, ochelarii galbeni reduc cantitatea de lumină care intră în ochi și, prin urmare și ceea ce oamenii pot vedea noaptea, spune Alex Hwang, de la Harvard Medical School.

Este ca și cum ai purta ochelari de soare pe timpul nopții”, spune el.

Ochelarii galbeni au fost concepuți pentru a reduce strălucirea farurilor vehiculelor și au fost vânduți încă din anii ’50. Teoria arată că, întrucât lumina albastră se împrăștie mai mult, prin filtrarea ei, strălucirea scade. Despre acești ochelari se spune că se utilizează deoarece îmbunătățesc vederea pe timp de noapte, însă, mai mult decât atât, medicii oftalmologi recomandă, în mod uzual, folosirea acestora.

Douăzeci și două de persoane, cu vârste cuprinse între 21 și 80 de ani, au făcut câte opt ședințe de conducere într-un simulator, fiecare a câte 10 minute. Li s-a cerut să claxoneze ori de câte ori au observat un pieton care traversa strada.

Cei care au purtat ochelari galbeni – studiul a folosit trei mărci vândute în comerț – au răspuns de fapt cu o fracțiune de secundă mai târziu decât cei care poartă ochelari cu lentile normale. Diferența nu a fost semnificativă din punct de vedere statistic, dar Hwang consideră că repetarea studiului cu mai mulți participanți ar confirma că ochelarii galbeni încetinesc timpii de reacție.

Concluziile arată că, în ciuda faptului că lumina albastră este răspândită mai mult, filtrarea ei nu ajută șoferii pe timp de noapte.

Indiferent de culoarea ochelarilor, aceștia vor tăia lumina”, spune Hwang.

Ceea ce a fost surprinzător este faptul că toți voluntarii au crezut că ochelarii au ajutat, spunând că scenele de noapte arătau mai luminoase. Acesta spune că purtarea ochelarilor galbeni i-ar putea face pe oameni să fie prea siguri pe ei.

Motivul pentru care culoarea galbenă creează această iluzie nu este însă clar. Poate că se datorează faptului că galbenul este asociat cu ziua, ochelarii făcând oamenii să creadă că este mai multă lumină decât este în realitate.