Acasă Robotică ROBOȚI REALIZAȚI DIN EPIDERMĂ DE BROASCĂ

ROBOȚI REALIZAȚI DIN EPIDERMĂ DE BROASCĂ

174
0
(c) Douglas Blackiston

Cercetătorii au creat un robot microscopic, care se poate vindeca și alimenta singur, folosind celule epiteliale de broască.

Xenoboții, numiți după specia de broască de la care provin celulele – Xenopus laevis, au fost prezentați pentru prima dată în anul 2020. În prezent, echipa de cercetători din spatele roboților a îmbunătățit designul și a demonstrat noi capacități ale acestora.

Pentru a crea xenobotii sferici, Michael Levin și colegii acestuia din cadrul Universității Tufts din Massachusetts au extras probe de țesut de la o serie de embrioni de broască cu vârsta de o zi. Țesutul a fost transformat într-o serie de structuri sferoidale în urma unei manipulări fizice minime.

În timp ce versiunea anterioară se baza pe contracția celulelor musculare ale inimii pentru deplasare, acești noi xenoboți înoată mai rapid, fiind autopropulsați de structuri asemănătoare părului, dispuse pe suprafața acestora. De asemenea, aceștia trăiesc cu 3-7 zile mai mult decât predecesorii lor, care rezistau doar aproximativ șapte zile, și au capacitatea de a simți mediul într-o oarecare măsură, schimbându-și culoarea în roșu atunci când sunt expuși la lumină albastră.

„Constatarea fundamentală este aceea că atunci când celulele pielii sunt extrase din mediul lor normal, acestea se pot transforma în alte structuri decât cele obișnuite. Pentru mine, unul dintre cele mai interesante lucruri este plasticitatea celulelor. Chiar și celulele normale, care nu sunt modificate genetic, și care prezintă un genom obișnuit de broască, sunt capabile să formeze conformații complet diferite”, a declarat Levin.

Xenobotii, care au dimensiuni cuprinse între un sfert și jumătate de milimetru, se organizează în mulțimi de roboți, ceea ce înseamnă că un grup de xenoboti individuali pot lucra împreună pentru a finaliza o sarcină.

„Deoarece sunt creați cu ajutorul celulor, xenobotii sunt total biodegradabili”, a declarat Douglas Blackiston, membrul al echipei în cadrul Universității Tufts. Prin urmare, cercetătorii speră că xenoboții fi utilizați pentru aplicații biomedicale și de mediu.

„Atât roboticienii, cât și biologii studiază inteligența roiurilor naturale de mult timp. Xenoboții reprezintă ceva intermediar, ceea ce cred că este interesant ”, a declarat Josh Bongardm membru al echipei de cercetare în cadrul Universității din Vermont. Încercările anterioare de a crea roboți vii, precum un gândac controlat wireless, au implicat manipularea animalelor vii, acest lucru ridicând îngrijorări etice. Xenoboti diferă de aceștia, deoarece sunt compuși în întregime din celule.

„Din punct de vedere etic, această abordare este mai puțin problematică, deoarece totul se petrece in vitro, folosindu-se doar celule, și nu și neuroni”, a declarat Auke Ijspeert din cadrul Institutului Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne, care nu a fost implicat în cercetare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.