Acasă Robotică DRONĂ CU ARIPI, SIMILARĂ ȘOIMULUI

DRONĂ CU ARIPI, SIMILARĂ ȘOIMULUI

181
0
(c) 2020 EPFL/Alain Herzog

O dronă cu aripi, similară unui șoim, prezintă un zbor mai stabil și mai abil decât alte drone, și consumă mai puțină energie, extinzând timpul de zbor.

Enrico Ajanic și colegii săi, din cadrul Institutului Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne s-au inspirat din biologia uliului porumbar, pentru a realiza o dronă cu o greutate de 284 de grame și o anvergură maximă de 1,05 metri. Drona include 27 de plăci, asemănătoare unor pene, nouă poziționate pe fiecare aripă și alte nouă pe coadă, astfel încât să se deplaseze cât mai eficient prin aer, așa cum o face un uliu.

Scopul a fost dezvoltarea unei drone, care să poată zbura pe distanțe mari între orașe, dar să fie controlată ușor în zona clădirilor și obiectelor întâmpinate. „Dronele multicoptere pot fi controlate foarte bine, dar nu pot zbura pe distanțe mari. Dronele cu aripi pot zbura pe distanțe mari, dar nu sunt foarte agile”, a declarat Ajanic.

Rotoarele permit aripilor dronei să se plieze sau să se îndoaie, coada să se contracte sau să se extindă, imitând comportamentul de zbor al unei păsări. Prin extinderea completă a aripilor și cozii, drona poate zbura la înălțimi mai mari. Când atinge viteza maximă, plăcile, asemănătoare penelor, pot fi pliate, pentru a deveni mai aerodinamice, la fel ca în cazul unei păsări.

De asemenea, coada se deplasează în sus, în jos și lateral, permițând robotului să-și schimbe rapid altitudinea. Fiecare aripă poate,să se plieze sau să se extindă independent, după cum este necesar, pentru a crește sau a reduce rezistența aerului. Pliindu-și aripile și coada, atunci când călătoresc la viteza optimă de 9,6 metri pe secundă, drona utilizează cu 55,4% mai puțină putere decât ar fi necesară pentru a călători cu viteza respectivă, cu aripile și coada complet extinse.

„Structura aripilor și cozii, a acestui design, reprezintă o inovație”, a declarat Jonathan Aitken din cadrul Universității din Sheffield, Marea Britanie. Capacitatea de a schimba rapid manevrabilitatea este impresionantă. Aceasta facilitează manevre de zbor neconvenționale, cum ar fi zborul lent, dar controlat, la unghiuri de atac ridicate”.

În viitor, Ajanic are în vedere includerea inteligenței artificiale, pentru a asista zborul dronei fără intervenția umană. „Vrem să realizăm o dronă mai autonomă”, spune el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.