Acasă Inginerie medicală TATUAJELE CARE AR PUTEA MONITORIZA PRESIUNEA ARTERIALĂ

TATUAJELE CARE AR PUTEA MONITORIZA PRESIUNEA ARTERIALĂ

70
0
(c) Texas A&M University | University of Texas at Austin

Tatuajele temporare pe bază de grafen pot monitoriza în mod continuu tensiunea arterială pe o perioadă de câteva zile. Abordarea este foarte diferită de manșetele standard pentru măsurarea tensiunii arteriale, care nu s-au schimbat prea mult de la inventarea lor din urmă cu aproximativ o sută de ani.

„Tatuajul cu grafen este aproape invizibil. Îl faci și uiți de el”, a declarat Deji Akinwande din cadrul Universității din Austin, Texas.

Akinwande și colegii săi au creat tatuajul, care constă din 12 benzi de grafen aproape invizibile, plasate pe două rânduri, de-a lungul celor două artere principale ale antebrațului. Benzile exterioare ale fiecărui rând trimit mici semnale electrice în braț, iar benzile interioare pot detecta modificări ale fluxului sanguin pe măsură ce tensiunea se modifică.

Tatuajele pot măsura în mod continuu tensiunea arterială cu o acuratețe „Grad A”, așa cum este definită de standardele internaționale. Acesta este cel mai înalt nivel de precizie posibil pentru un dispozitiv medical.

Echipa a testat tatuajele pe șase persoane. Acestea au funcționat bine atât în timpul orelor de lucru la birou, cât și în timpul mersului pe jos. Ele au fost eficiente chiar și atunci când participanții au făcut flotări sau și-au scufundat brațele într-o găleată cu apă rece ca gheața timp de un minut. De asemenea, tatuajele au funcționat și pe timp de noapte, fără a deranja somnul participanților.

În prezent, o mare parte din hardware-ul necesar pentru a înregistra și analiza datele colectate tatuaj trebuie să stea în apropierea pacientului și să fie conectate la acesta printr-un fir. Cu toate acestea, în viitor, echipa ar putea explora utilizarea conexiunilor fără fir. „O altă posibilitate ar putea fi reprezentată de utilizarea unor contacte între tatuajele cu grafen și un smartwatch purtat deasupra lor”, a declarat Akinwande.

Purtarea unui dispozitiv care poate măsura tensiunea arterială chiar și atunci când persoana este în mișcare sau doarme s-ar putea dovedi utilă pentru obținerea unei măsurători de bază mai fiabile. „Vrem să trecem la măsurarea pasivă continuă a tensiunii arteriale, ceea ce înseamnă că utilizatorul nici nu va știi când este măsurată tensiunea arterială”, a declarat Roozbeh Jafari, membru al echipei.

Prin comparație, un sistem standard de monitorizare a tensiunii arteriale, care face o măsurătoare unică în cadrul cabinetului medicului sau acasă, poate fi inexact din multe motive, inclusiv din cauza unor factori precum stresul sau deshidratarea. „Unii oameni chiar se confruntă cu creșteri temporare ale tensiunii arteriale atunci când se prezintă la medic”, a declarat Jafari. De asemenea, în cazul măsurării tensiunii arteriale cu monitoarele standard, oamenii nu au voie să stea în picioare sau să se miște.

Alți cercetători au investigat fotopletismografia (PPG) ca metodă de măsurare a tensiunii arteriale. Deși o serie de dispozitivele populare, precum dispozitivele Fitbit, au încorporat această abordare, factori precum culoarea pielii și stratul de grăsime de sub piele pot afecta măsurătorile PPG.

După ce au demonstrat potențialul tatuajelor cu grafen folosind voluntari sănătoși, cercetătorii doresc să le testeze dispozitivele pe oameni care au hipertensiune arterială.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.