Acasă Știri DIAMANTELE CARE ÎȘI POT SCHIMBA CULOAREA

DIAMANTELE CARE ÎȘI POT SCHIMBA CULOAREA

106
0
(c) Jae Liao

Cercetătorii au descoperit un tip de diamant care își schimbă culoarea atunci când este răcit la temperaturi extrem de mici.

Acestea nu sunt primele pietre prețioase despre care se știe că își schimbă culoarea. Așa-numitele „diamante cameleon”, descoperite pentru prima dată în anul 1866, își schimbă nuanța de la verzui la maro sau galben atunci când sunt încălzite la aproximativ 200°C sau ținute în întuneric mai mult de 24 de ore.

Totuși, în timp ce analiza o serie de diamante pentru clienții săi, Stephanie Persaud din cadrul Institutului Gemologic al Americii (GIA) din Carlsbad, California, a descoperit un nou tip de diamant, care își schimba culoarea de la gri la galben atunci când era răcit la temperatura azotului lichid, adică -196°C. GIA a denumit aceste pietre prețioase „diamante criogenice”.

Această răcire se poate face în mod uzual într-un laborator și are ca scop încetinirea atomilor, astfel încât aceștia să vibreze mai puțin. Acest lucru permite efectuarea unor măsurători mai precise ale modului în care diamantul absoarbe lumina la diferite lungimi de undă.

„Chiar dacă puțini proprietari de diamante le vor stoca în azot lichid, aceste pietre ar putea fi foarte valoroase. Clienții magazinelor de bijuterii apreciază raritatea, iar acest lucru aduce valoare diamantului”, a declarat Paul Johnson din cadrul GIA.

Descoperirea ar putea ajuta la explicarea modului în care diamantele cameleon își schimbă aspectul, fenomen care este încă un mister. În general, diamantele devin colorate din cauza unei tulburări a rețelei cristaline. De obicei, acest lucru este cauzat de prezența atomilor străini, precum azotul sau borul.

Johnson suspectează că, atunci când diamantele criogenice sunt răcite, sarcina electrică din cristal interacționează cu aceste impurități din cristal în așa fel încât modifică lungimile de undă absorbite. Pentru a afla dacă aceasta este explicația fenomenului, Johnson speră să descopere mai multe exemplare decât cele cinci pe care echipa sa le-a identificat până în prezent. Dintre acestea, unele trec de la gri la galben și altele de la gri la albastru.

Până în prezent, nimeni nu a fost atent la schimbările de culoare ale diamantelor răcite, deci este posibil ca unele dintre acestea să fie regăsite în cadrul înregistrărilor numeroaselor diamante pe care tehnicienii din cadrul GIA le-a clasificat în trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.