Acasă IT UNIUNEA EUROPEANĂ CERE STANDARDIZAREA PORTULUI USB-C

UNIUNEA EUROPEANĂ CERE STANDARDIZAREA PORTULUI USB-C

83
0
(c) Andrew Cunningham

Comisia Europeană a anunțat intenția de a adopta o legislație care să impună ca toate dispozitivele electronice de consum, vândute pe piața europeană în cadrul anumitor categorii, să aibă un port USB-C pentru încărcare.

În cazul în care noile norme ar fi adoptate, vânzarea dispozitivelor care nu au respectivul port de consum ar fi ilegală. Legea s-ar aplica smartphone-urilor, consolelor portabile de jocuri video, difuzoarelor portabile, camerelor foto și anumitor tipuri de căști, dar nu s-ar aplica dispozitivelor care utilizează doar încărcare wireless.

De asemenea, legislația nu ar împiedica dispozitivele să aibă porturi suplimentare pentru încărcare, atât timp cât au și un port de încărcare USB-C.

Mandatele suplimentare asociate includ un standard „armonizat” pentru tehnologia de încărcare rapidă și o cerință de a oferi dispozitive mobile fără încărcătorul inclus în pachet. Unele companii au început deja să facă acest lucru pe cont propriu, pentru a reduce deșeurile și a reduce costurile.

Producătorii ar avea la dispoziție doi ani pentru a se conforma. Accentul se pune acum pe dispozitivele care se încadrează acuzațiilor, dar comisia intenționează să-și îndrepte atenția și către adaptoarele de alimentare în viitorul apropiat.

Scopul declarat este de a reduce deșeurile electronice, pe baza faptului că utilizatorii aruncă încărcătoarele nedorite atunci când achiziționează dispozitive noi. Legislația reprezintă și o mișcare de comoditate a consumatorilor. Dacă fiecare dispozitiv mobil portabil utilizează același port, atunci va exista mai puțină confuzie cu privire la găsirea încărcătorului potrivit.

„Încărcătoarele alimentează toate dispozitivele noastre electronice cele mai esențiale. Cu cât sunt produse mai multe dispozitive, cu atât se vând mai multe încărcătoare care nu sunt interschimbabile sau necesare. Punem capăt acestui lucru. Prin propunerea noastră, consumatorii europeni vor putea utiliza un încărcător unic pentru toate electronicele portabile, un pas important pentru a spori confortul și a reduce deșeurile”, a declarat Comisarul Thierry Breton într-un comunicat de presă cu privire la legislație:

Această nouă legislație poate reprezenta punctul culminant al unui efort de ani de zile în Uniunea Europeană de a reduce numărul de tipuri de încărcare. În prezent, aproape toate dispozitivele mobile folosesc unul dintre cele trei porturi: USB-C, Micro USB sau Lightning.

În ultimii ani, Micro USB a fost utilizat din ce în ce mai puțin, deoarece a fost înlocuit treptat cu USB-C la telefoanele Android și multe alte dispozitive. Impactul mare ar putea fi asupra companiei Apple, care recent a introdus noi iPhone-uri pe piață, prezentând tot portul lightning, chiar dacă cea mai mare parte a restului industriei utilizează USB-C.

Într-o declarație pentru Associated Press, reprezentanții companiei Apple au declarat: „Rămânem preocupați de faptul că o reglementare strictă care impune un singur tip de conector suprimă inovarea, în loc să o încurajeze, ceea ce, la rândul său, va dăuna consumatorilor din Europa și din întreaga lume.”

Thierry a răspuns criticilor într-un comunicat de presă. „Dacă Apple vrea să continue să aibă propria priză, va avea capacitatea de a face acest lucru. Nu este împotriva inovației, ci doar pentru a face viața concetățenilor noștri un pic mai ușoară”, a transmis acesta.

Au existat deja mai multe rapoarte credibile conform cărora compania Apple ia în considerare renunțarea la portul de încărcare de pe iPhone în întregime pentru viitoarele modele, optând în schimb la încărcarea wireless bazată atât pe standardul Qi, cât și pe tehnologia MagSafe a companiei. Legislația propusă nu ar împiedica acest lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.