Acasă Energie CHINA NU VA MAI CONSTRUI CENTRALE ELECTRICE PE BAZĂ DE CĂRBUNE

CHINA NU VA MAI CONSTRUI CENTRALE ELECTRICE PE BAZĂ DE CĂRBUNE

66
0
(c) Ryan Pyle / Getty Images

În cadrul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, președintele chinez, Xi Jinping, a anunțat un nou pas major către controlul emisiilor globale. După ce a reiterat angajamentele climatice ale țării sale, Xi a declarat faptul că China va începe să faciliteze controlul emisiilor pentru alte țări: un nou sprijin pentru proiectele de energie regenerabilă și încetarea construcției de centrale pe bază de cărbune.

China finanțează foarte multe proiecte de infrastructură ale economiilor în curs de dezvoltare ca parte a eforturilor sale de politică externă; acestea au adesea avantajele secundare ale implicării companiilor și inginerilor chinezi. Atunci când aceste proiecte implicau producția de energie electrică, adesea, ele foloseau cea mai utilizată resursă a Chinei: cărbunele. Ca atare, numărul centralelor pe bază de cărbune prevăzute pentru construcțiile din țările în curs de dezvoltare a fost mare și a ridicat întrebări legitime cu privire la perspectiva îndeplinirii oricăror obiective globale cu privire la emisiile de carbon.

China s-a angajat în atingerea emisiilor maxime la sfârșitul acestui deceniu și în atingerea neutralității până în anul 2060. Totuși, până în acest moment, băncile de dezvoltare ale țării continuă să finanțeze uzine de cărbune. Cu toate acestea, în cadrul discursului avut în cadrul ONU, Xi a indicat faptul că acest lucru nu va mai avea loc: „China va intensifica sprijinul pentru alte țări în curs de dezvoltare în ceea ce privește producerea de energie verde și cu emisii reduse de carbon și nu va mai realiza noi proiecte care presupun utilizarea cărbunelui”.

Mutarea are sens pentru toți cei implicați. În prezent, energia regenerabilă este cea mai ieftină opțiune aproape în toate regiunile de pe planetă, iar China produce o mare parte din hardware-ul necesar pentru industria solară și eoliană. De asemenea, decizii similare vor fi luate și de Japonia și Coreea de Sud. Combinate, aceste decizii vor impune un plafon în ceea ce privește numărul de centrale pe bază cărbune construite și vor limita semnificativ viitoarea piață de export a cărbunelui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.