Acasă Planeta Pământ ALIMENTAȚIA DINOZAURULUI T-REX

ALIMENTAȚIA DINOZAURULUI T-REX

73
0
(c) BBC Science Focus Magazine

O nouă informație terifiantă despre T-Rex a fost dezvăluită de către cercetătorii japonezi. Acesta ar fi fost capabil să aleagă părțile favorite ale prăzii proaspăt ucise pentru a le mânca. O echipă de cercetători de la Institutul de Cercetare a Dinozaurilor de la Universitatea Prefecturală Fukui a folosit tehnici de scanare a tomografiei computerizate (CT) pentru a reconstrui structura complexă a vaselor de sânge și a nervilor găsiți în mandibula fosilei T-Rex, descoperită inițial în Hell Creek Formation, Montana.

Comparând datele lor cu scanările altor dinozauri precum Triceratopsul, împreună cu cele ale păsărilor și crocodililor care trăiesc în prezent, au reușit să determine că T-Rex avea nervi senzoriali în vârful maxilarului, permițându-i să detecteze și să selecteze mai ușor cele mai gustoase părți ale prăzii.

„T-Rex a fost un prădător și mai de temut decât se credea anterior”, a declarat autorul principal Dr. Soichiro Kawabe, de la Institutul de Cercetare a Dinozaurilor de la Universitatea Prefecturală Fukui, din Japonia.

Descoperirile relevă că nervii din mandibula lui Tyrannosaurus rex sunt mai complex distribuiți decât cei ai oricăror alți dinozauri studiați până în prezent și comparativ cu cei ai crocodililor din zilele noastre și ai păsărilor cu simțuri tactile, care sunt extrem de ascuțite.

Acest lucru înseamnă că T-Rex a fost sensibil la mici diferențe de substanță și mișcare. Totodată este indicată posibilitatea că acesta ar fi putut recunoaște diferitele părți ale prăzii și să le mănânce diferit, în funcție de situație.

Rezultatele studiului întăresc analizele craniului unui alt dinozaur tyrannosaurid denumit Daspletosaurus și de analiza nervilor și a vaselor de sânge de la nivelul maxilarului unui alt teropod, numit Neovenator. Astfel, zona facială a teropodelor ar fi fost extrem de sensibilă, afirmă cercetătorii.

„Acest lucru schimbă complet percepția noastră despre T-Rex ca un dinozaur care a fost insensibil în jurul gurii sale, consumând orice, inclusiv oase”, a spus Kawabe.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.