Acasă Sănătate DIETELE PE BAZĂ DE PLANTE POT ÎMBUNĂTĂȚI FLORA BACTERIANĂ

DIETELE PE BAZĂ DE PLANTE POT ÎMBUNĂTĂȚI FLORA BACTERIANĂ

38
0
(c) Shutterstock / Megan Betteridge

Cercetătorii au descoperit faptul că dietele pe bază de plante produc o flatulență mai ridicată și scaune mai mari. Totuși, acesta este un lucru bun, deoarece înseamnă că aceste alimente îmbunătățesc flora bacteriană.

Anecdotic, este bine cunoscut faptul că un consum ridicat de plante, inclusiv fructe, legume, cereale și leguminoase, creează scaune mai voluminoase și produce flatulență. Cu toate acestea, au existat puține studii în care să se cuantifice aceste modificări sau care să le coreleze cu modificările microbiomului intestinal.

Claudia Barber și colegii ei din cadrul Centrului de Cercetare Biomedicală pentru Ficat și Boli Digestive din Barcelona, ​​Spania, au comparat efectele unei diete mediteraneene, compusă, în principal, din plante, cu o dietă în stil occidental, care a conținut o cantitate mai mică de fructe și legume, asupra intestinelor unui grup de 18 sănătoși bărbați, cu vârste cuprinse între 18 și 38 de ani. Fiecare participant a urmat una dintre diete timp de două săptămâni, apoi, după o pauză, a trecut la cealaltă dietă timp de două săptămâni.

În cazul ambelor diete, bărbații au avut un număr similar de scaune pe zi. Totuși, dimensiunea scaunelor persoanelor care au ținut o dietă pe bază de plante a fost dublă față de ceilalți participanți. Bărbații și-au cântărit propriile scaune folosind cântare digitale și au descoperit faptul că, în cazul dietei mediteraneene, masa acestora a fost de aproximativ 200 de grame. În cazul dietei occidentale, masa scaunelor a fost de aproximativ 100 de grame.

„Acest lucru se datorează faptului că mâncarea pe bază de plante determină anumite tipuri de bacterii din flora intestinală să producă alimente pentru ele prin fermentarea fibrelor vegetale. Masa suplimentară a scaunului este alcătuită din corpurile uzate ale acestor bacterii suplimentare plus apă și o cantitate mică de fibre vegetale nedigerate”, a declarat Rosemary Stanton din cadrul Universității New South Wales din Sydney, Australia.

În urma unei analize a deșeurilor s-a arătat faptul că unele dintre bacteriile care fermentează fibrele și care au devenit mai abundente în intestinele bărbaților supuși la dieta pe bază de plante, includ Agathobaculumand anaerostipes și Agathobaculum butyriciproducens.

Participanții au înregistrat frecvența cu care aceștia au avut flatulențe folosind un contor de mână și au constatat faptul că aceasta a fost de 7 ori mai mare în timpul dietei pe bază de plante decât în cazul dietei occidentale. În plus, fiecare vânt conținea cu aproximativ 50% mai mult gaz.

„Consumul de plante favorizează flatulența, deoarece majoritatea gazelor sunt compuse din hidrogen, metan și dioxid de carbon inodor, acestea fiind produse de bacteriile intestinale atunci când ele fermentează fibrele vegetale”, a declarat Stanton. Mirosul vânturilor se datorează urmelor de hidrogen sulfurat gazos, care este un produs secundar al digestiei proteinelor.

Bacteriile care fermentează fibrele sunt cunoscute sub numele de bacterii „bune” deoarece acestea eliberează acizi grași cu lanț scurt. Aceste substanțe chimice mențin sănătatea intestinului gros și protejează corpul împotriva cancerului intestinului. De asemenea, acizii grași cu lanț scurt pot fi absorbiți în sânge, unde aceștia protejează corpul împotriva bolilor de inimă și a diabetului, prin scăderea colesterolului și reglarea zahărului din sânge.

„Constatările sugerează faptul că flatulența asociată cu un consum mai ridicat plante ar trebui să fie benefică. Mitul conform căruia flatulența este un semn că ceva nu este în regulă este total falsă. În majoritatea cazurilor, vânturile sunt un semn al unei diete echilibrate și a unui colon sănătos”, a declarat Stanton

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.