Acasă Inginerie medicală TRATAREA OSTEOARTRITEI GENUNCHINULUI CU AJUTORUL CARTILAJELOR DE LA NIVELUL NASULUI

TRATAREA OSTEOARTRITEI GENUNCHINULUI CU AJUTORUL CARTILAJELOR DE LA NIVELUL NASULUI

62
0
(c) University of Basel, Christian Flierl

Implanturile realizate din cartilaj prelevat de la nivelul nasului au fost folosite pentru a repara articulațiile genunchiului a două persoane care sufereau de osteoartrită severă. În prezent, este planificată realizarea unui studiu clinic mai amplu pentru a vedea dacă tratamentul poate ajuta milioanele de oameni care suferă de osteoartrită la nivelul genunchiului.

Osteoartrita genunchiului apare atunci când cartilajul din articulația genunchiului se uzează treptat, conducând la dureri, rigiditate a articulației și dificultăți de deplasare. Această boală este frecventă în cazul persoanelor mai în vârstă, dar poate apărea și în cazul tinerilor.

Singura modalitate de tratare a afecțiunii este înlocuirea genunchiului cu o articulație artificială din metal sau polimer. Totuși, și aceste articulații protetice se pot uza, conducând la efectuarea unor intervenții chirurgicale suplimentare.

Ivan Martin și colegii acestuia din cadrul Universității din Basel, Elveția, s-au întrebat dacă ar putea înlocui cartilajul deteriorat al genunchiului cu unul sănătos, prelevat de la nivelul nasului.

„Principalul avantaj este regenerarea efectivă a cartilajului, nemaifiind necesară înlocuirea acestuia cu un corp străin”, a declarat acesta.

După o serie de experimente reușite pe șoareci și oi, cercetătorii au încercat acest tratament în cazul unui bărbat în vârstă de 34 de ani și a unei femeii în vârstă de 36 de ani. Ambele persoane sufereau de osteoartrită severă la genunchi.

În primul rând, aceștia au extras cantități mici de cartilaj din septul nazal al fiecărei persoane (structura care separă nările) și l-au crescut într-o serie de vase pentru a realiza mai multe foi subțiri și plate. După aceea, chirurgii au introdus aceste grefe de cartilaj în articulațiile genunchiului pacienților.

În urma scanărilor de tip RMN s-a observat faptul că acel cartilaj s-a integrat cu succes în articulații. La opt luni după procedură, ambele persoane au raportat o durere semnificativ mai mică, o funcție mai bună a genunchiului și o calitate îmbunătățită a vieții. Ambii pacienți au reușit să evite înlocuirea tradițională a genunchiului.

„În prezent, pentru a testa eficacitatea procedurii, este necesară realizarea unui test clinic la o scară mai mare, deoarece cele două cazuri tratate pot oferi doar dovezi anecdotice”, a declarat Martin.

Echipa sa a primit aprobarea din partea autorităților elvețiene de reglementare medicală pentru a testa abordarea pe alte 15 persoane care suferă de osteoartrită la nivelul genunchiului. Dacă acest tratament va avea succes, cercetătorii vor demara un studiu și mai amplu, care va include 64 de persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.