Acasă Gadget-uri DISPOZITIVUL CARE AR PUTEA ÎMPIEDICA O PERSOANĂ SĂ VORBEASCĂ

DISPOZITIVUL CARE AR PUTEA ÎMPIEDICA O PERSOANĂ SĂ VORBEASCĂ

97
0
(c) David Wa / Alamy

Un dispozitiv neletal dezvoltat de Marina SUA ar putea împiedica o persoană să vorbească.

Dispozitivul, denumit sistem portabil de întrerupere acustică (AHAD), înregistrează discursul unei ținte folosind un microfon cu rază lungă de acțiune și îl redă cu o mică întârziere. Orice persoană care a vorbit la un telefon sau a participat la o conferință online a experimentat situația în care și-a auzit vocea cu ecou, așadar, un astfel de feedback auditiv întârziat poate fi extrem de perturbator pentru un vorbitor.

Dispozitivul este descris într-un brevet acordat în luna august 2021 lui Christopher Brown din cadrul diviziei Crane a Centrului Naval Surface Warfare aflat în apropiere de Bloomington, Indiana.

Acesta emite două versiuni ale vorbirii înregistrate, din care una prezintă o ușoară întârziere. Brevetul sugerează utilizarea unui difuzor parametric, care emite un sunet direcțional, astfel încât numai persoanele vizate să îl poată auzi. Acest lucru îl face inaudibil pentru oricine altcineva, așa că, teoretic, ținta va părea să aibă probleme de vorbire fără un motiv evident.

Deși cererea de brevet a fost depusă de către US Navy în anul 2019, nu se știe dacă dispozitivul a fost construit sau testat.

Un concept similar a fost testat de către o echipă de cercetători din cadrul Institutului Național Japonez de Știință și Tehnologie Industrială Avansată din Tokyo cu scopul de a „controla și facilita discuțiile”. Totuși, acesta nu a avansat dincolo de stadiul de laborator.

Sophie Scott, neurolog cognitiv din cadrul Colegiului Universitar din Londra, a declarat faptul că feedbackul întârziat interferează cu capacitatea unui vorbitor de a-și controla vocea. Unii oameni pur și simplu nu mai vorbesc, unii consideră faptul că vorbirea lor este distorsionată de sunetele întârziate, iar alții încep să se bâlbâie. Cu toate acestea, există oameni care par capabili să continue mai departe discursul, indiferent de aceste perturbări. „Conceptul poate fi eficient pentru anumiți oameni, dar în niciun caz pentru toată lumea. Unii indivizi, probabil cei obișnuiți să vorbească cu mulțimile și în medii acustice variate, pot continua să vorbească în ciuda perturbării. Există riscul ca anumite ținte, precum vorbitorii publici, să fie cei mai puțin susceptibili la acest dispozitiv”, a adăugat Scott.

Scott este de părere că feedback-ul auditiv cauzează cea mai mare perturbare atunci când întârzierea redării este de aproximativ 200 de milisecunde, adică aproximativ timpul necesar pentru a rosti o silabă. În cazul AHAD, din cauza distanței pe care o parcurge sunetul, va exista o întârziere suplimentară. Dacă dispozitivul se află la o distanță mai mare de 30 de metri, întârzierea va fi mai mare de 200 de milisecunde, așadar, eficacitatea va fi mai redusă.

Marina SUA este una dintre pionieri în ceea ce privește utilizarea dispozitivelor acustice cu rază lungă de acțiune și a difuzoarelor puternice utilizate pentru difuzarea unui zgomot extrem de puternic, perturbator, utilizat pentru a dispersa mulțimile.

În schimb, sistemul AHAD poate funcționa la un volum redus. Scott a declarat faptul că feedbackul auditiv întârziat poate perturba vorbirea chiar dacă acesta este redat la un volum suficient de mic pentru a putea fi auzit doar de țintă. Totuși, pe lângă faptul că sunetul întârziat nu este eficient în cazul tuturor oamenilor, pentru unii, acesta ar putea avea efectul opus. „Paradoxul este acela că feedback-ul întârziat ar putea face unii oameni mai fluenți”, a declarat Scott.

Feedbackul auditiv întârziat poate fi o terapie eficientă pentru persoanele care se bâlbâie. Motivele exacte nu sunt bine înțelese, dar se pare că acestea se referă la modul în care creierul gestionează feedback-ul.

Scott este îngrijorată de faptul că dezvoltarea dispozitivului lui Brown ar putea împiedica oamenii să vorbească. „Dorința de a opri oamenii să vorbească este una îngrozitoare”,  adăugat  ea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.