Acasă Stil de Viață REVENIREA LA CONDIȚIA FIZICĂ INIȚIALĂ A MAMELOR DUPĂ O NAȘTERE

REVENIREA LA CONDIȚIA FIZICĂ INIȚIALĂ A MAMELOR DUPĂ O NAȘTERE

61
0
(c) ANR Production/Getty Images

Conform unui noi studiu, revenirea în formă a mamelor, care tocmai au născut, este dificilă, chiar și pentru femeile care aveau o condiție fizică bună, înainte de a rămâne însărcinate.

Sarcina pune stres pe multe sistemele ale corpului, inclusiv pe inimă, plămâni, mușchi și articulații. Totuși, până în prezent, s-au făcut puține cercetări pentru a evalua efectele pe termen lung ale sarcinii asupra stării de sănătate a oamenilor.

David DeGroot și colegii săi din cadrul Spitalului Comunitar Martin Army din Fort Benning, Georgia, au studiat impactul sarcinii asupra stării fizice a 460 de femei care au rămas însărcinate în timpul pregătirii militare.

Înainte de a rămâne însărcinate, femeile aveau o condiție fizică ridicată, aceasta fiind o cerință a statutului de soldat activ. Acestea au continuat antrenamentul de fitness modificat în timpul sarcinii și majoritatea s-au întors la antrenament regulat la 12 săptămâni după naștere.

Chiar și cu acest antrenament dedicat, multe dintre femei s-au străduit să-și recapete condiția fizică. La un an după naștere, doar 30% dintre acestea au reușit să obțină același scor la testul de fitness fizic al armatei SUA ca și înainte de sarcină. Testul implică realizarea de abdomene, flotări și un maraton de 3,2 kilometri. La trei ani de la naștere, 75% dintre mame au obținut scoruri similare cu cele dinainte de sarcină.

Abilitățile soldaților în ceea ce privește efectuare de abdomene și alergatul au scăzut cel mai mult. „În cazul flotărilor, este relativ ușor să vă pregătiți umerii și pectoralii, dar abdomenele sunt mai dificile, deoarece mușchii abdominali sunt foarte întinși în timpul sarcinii. Revenirea la starea inițială poate dura foarte mult”, a declarat Wendy Brown din cadrul Universității Queensland din Brisbane, Australia.

„Este probabil ca timpii de alergare ai femeilor să fi crescut deoarece procesul de pierdere a greutății acumulate în timpul sarcinii durează ceva timp. În comparație cu perioada anterioară sarcinii, participantele la studiu aveau, în medie, 2 kilograme în plus la șase luni după naștere”, a adăugat Brown.

„De asemenea, în cazul populației generale, s-a constatat faptul că factorii care influențează stilul de viață, precum lipsa timpului pentru efectuarea de exerciții fizice și tulburarea somnului împiedică revenirea în formă a mamelor. Acești factori sunt mai nuanțați, dar ei au un impact la fel de mare ca și schimbările fizice cauzate de sarcină”, au declarat autorii studiului.

„Dezvoltarea unei condiții fizice corespunzătoare înainte de sarcină și rămânerea activă în timpul sarcinii le poate ajuta pe mame să-și recapete starea fizică după naștere mai rapid”, a declarat Brown.

Ea recomandă efectuarea a până la 5 ore exerciții la intensitate moderată sau a 2,5 ore de activitate intensă pe săptămână și efectuarea unor exerciții regulate de întărire a musculaturii în timpul sarcinii cât mai des posibil. „Uneori, femeile se îngrijorează de faptul că exercițiile fizice ar putea dăuna copilului, dar am constatat faptul că practic poți continua să faci orice vrei, atâta timp cât este confortabil”, a adăugat Brown.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.