Acasă Energie IDENTIFICAREA UNOR CUBURI DE URANIU PROVENITE DIN PERIOADA NAZISTĂ

IDENTIFICAREA UNOR CUBURI DE URANIU PROVENITE DIN PERIOADA NAZISTĂ

129
0
(c) Susan Montoya Bryan/AP/Shutterstock

Dezvoltarea unei noi metode pentru a demonstra originea unor cuburi de uraniu, despre care se crede că au fost recuperate din programul nazist pentru bombe atomice, ar putea ajuta forțele de ordine să investigheze traficul ilegal de materiale nucleare.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, naziștii au avut două programe de arme nucleare. Potrivit lui Jon Schwantes din cadrul Laboratorului Național din Pacificul de Nord-Vest din statul Washington, au fost create aproximativ 1.200 de cuburi de uraniu, dintre care aproximativ 600 s-au îndreptat spre SUA în ultimele etape ale războiului.

El estimează că, în prezent, este cunoscută locația a doar a 12 dintre toate aceste cuburi și că marea majoritate a celor aduse în SUA au fost implementate în propriul program nuclear al țării. În prezent, unul dintre cuburi este în posesia laboratorului său, dar nimeni nu știe cum a ajuns acolo. Echipa sa lucrează la dezvoltarea unor tehnici pentru a demonstra proveniența acestuia.

Radio-cronometria este adesea utilizată pentru a data eșantioane antice de material radioactiv natural aflat în roci și minerale. Totuși, metodele care sunt suficient de precise pentru datarea rocilor cu vechimi de miliarde de ani pot să nu fie suficiente pentru a face distincția între un metal procesat, de exemplu, în anii 1939 sau 1940.

În loc să măsoare cantitatea unui singur element radioactiv, care s-a descompus în altul până în prezent pentru a data un eșantion, cercetătorii au analizat perechi de radioizotopi „părinte” și „fiică”. De exemplu, aceștia pot măsura cantitatea de toriu-230 produsă din degradarea uraniului-234, precum și de protactiniu-231 produs din degradarea uraniului-235.

De asemenea, cercetătorii sunt în proces de dezvoltare a unei noi tehnici pentru a accelera și simplifica procesul de pregătire a probelor pentru o astfel de analiză. Acest proces izolează pământurile rare, care pot fi apoi utilizate pentru a determina locația din care s-au extras elementele.

Echipa de cercetare speră să demonstreze faptul că acest cub este un adevărat artefact din programul nuclear nazist. Aceștia au prezentat concluziile studiului în cadrul unei reuniuni a Societății Chimice Americane care a avut loc în data de 24 august.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.