Acasă Planeta Pământ DESCOPERIREA UNEI NOI PLANTE CARNIVORE

DESCOPERIREA UNEI NOI PLANTE CARNIVORE

67
0
(c) Danilo Lima

Cercetătorii au observat o plantă care trăiește în mlaștinile aflate de-a lungul coastei de vest a Americii de Nord și care își folosește florile sale pentru a consuma insecte. Până în prezent, aceștia nu aveau habar de faptul că planta este una carnivoră.

Plantele carnivore pot consuma insecte și, uneori, chiar și vertebrate. Înainte de această descoperire, existau 11 grupuri cunoscute de astfel de plante, ultimul dintre ele descris în anul 2012.

În prezent, Qianshi Lin și colegii ei din cadrul Universității din Columbia Britanică, Canada, au demonstrat faptul că o mică plantă cu flori, denumită Triantha occidentalis este, de asemenea, una carnivoră.

„Nu este doar o altă specie cunoscută de plante carnivore. Acesta face parte dintr-un grup total nou de plante carnivore”, a declarat Lin.

Cercetătorii au decis să analizeze planta T. occidentalis după ce, în cadrul cercetărilor anterioare, s-a descoperit faptul că planta nu avea anumite gene care lipseau și în cazul altor plante carnivore. Ei au examinat concentrația de azot din interiorul plantei și au descoperit faptul că aceasta era similară cu cea a altor plante carnivore.

Pentru a afla mai multe informații în acest sens, cercetătorii au plasat o serie de muște de fructe, care fuseseră hrănite cu izotopi de azot-15, pe florile grupate de pe tulpinile plantei, care sunt cunoscute sub numele de inflorescențe. Ulterior, aceștia au înregistrat în interiorul plantei o concentrație mai mare a acestui izotop decât înainte de plasarea muștelor, lucru care a indicat faptul că plantele au consumat muștele.

„Aceste plante sunt unice, deoarece ele capturează insecte folosind inflorescențe. Majoritatea plantelor carnivore captează insecte folosind frunzele lor”, a declarat Gerhard Gebauer din cadrul Universității din Bayreuth, Germania.

Gebauer bănuia faptul că plantele din grupul Triantha sunt carnivore după ce acesta a observat faptul că concentrațiile de azot ale Tofieldia calyculata, o plantă din acea familie care se regăsește în Munții Alpi, erau diferite de cele ale plantelor necarnivore din regiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.