Acasă Stil de Viață CUM POȚI ÎNOTA ÎN APĂ RECE ÎN SIGURANȚĂ?

CUM POȚI ÎNOTA ÎN APĂ RECE ÎN SIGURANȚĂ?

251
0
(c) BBC Science Focus Magazine

După cum explică dr. Heather Massey, beneficiile înotului în apă rece încep să devină mai clare. Indiferent de lacuri, râuri sau mare, dacă locuiți în Marea Britanie, orice înot în aer liber, fără încălzire, este considerat înot în apă rece.

O mulțime de oameni raportează efectele pozitive ale înotului în apă rece

Există o mulțime de dovezi anecdotice ale acestui fapt. Oamenii spun că înotul în apă rece poate ajuta la diminuarea depresiei sau combaterea durerilor și migrenelor. Unele femei aflate la menopauză constată o scădere a severității sau a numărului de bufeuri.

Aceste experiențe personale sunt importante, dar ne lipsesc studiile științifice care să le susțină. Acest lucru începe să se schimbe. Mulți oameni doresc să știe ce persoane beneficiază de înotul în apă rece, care sunt efectele și care sunt mecanismele de bază.

Ce altceva ar putea ajuta?

Un studiu desfășurat de Universitatea Cambridge a sugerat faptul că înotul în apă rece ar putea ajuta la evitarea demenței. În comparație cu membrii unui club de Tai Chi, s-a constatat că înotătorii de iarnă care frecventau piscina publică neîncălzită, Parliament Hill Lido, aveau un nivel mai ridicat de proteine, care ajută la protejarea împotriva degenerării neuronale.

Apa rece are un impact mare

Gâfâitul după aer, creșterea ritmului cardiac și creșterea tensiunii arteriale fac parte din reacția de șoc a corpului la intrarea în apă rece. Acest lucru poate fi periculos pentru persoanele cu anumite condiții de sănătate preexistente. De asemenea, este posibil să inspiri apă în plămâni și să te îneci. În anul 2020, în Marea Britanie, aproximativ 250 de persoane au murit din cauza scufundării accidentale în apă rece.

Înotați în siguranță

Dacă aveți probleme medicale, consultați medicul de familie, înainte de a începe să înotați în apă rece. Nu înotați niciodată singuri. Găsiți grupuri locale cu care să înotați, care v-ar putea ajuta în situații de înec.

Nu uitați costumul de baie

În toiul verii, nu îți trebuie decât un costum de înot, un prosop și poate niște papuci de plajă. Dacă doriți să petreceți mai mult timp în apă sau să înotați iarna, puteți purta un costum de neopren sau mănuși de neopren. Nu trebuie să fie scump și, de asemenea, vă va ajuta să vă mențineți cald după ce ați ieșit din apă.

Intră încet în apă

Înainte de a intra în apă, gândiți-vă cum veți ieși. Dacă ieșirea este dificilă, asigurați-vă că vă acordați suficient timp. Apoi, când sunteți gata, intrați în apă încet. Acest lucru minimizează răspunsul la șocul termic. Dacă nu puteți intra ușor, stropiți apă pe picioare, apoi pe brațe, apoi pe trunchi și apoi intrați. Acordați-vă câteva minute pentru a trece peste răspunsul la șocul termic, înainte de a începe să înotați. Dacă poți vorbi în propoziții complete, ai controlul deplin al respirației.

Faceți o scufundare rapidă

Cu excepția cazului în care sunteți un înotător experimentat în apă rece, scufundarea trebuie să dureze foarte puțin. Cinci-zece minute de înot în apă rece este îndeajuns. Nu cunoaștem timpul, temperatura sau frecvența optimă a înotului în apă rece, necesare pentru a profita de potențialele beneficii, dar este cunoscut faptul că veți obosi mai repede. Deci, dacă nu vă place, ieșiți.

Ieșiți înainte de a fi gata de plecare

Ieșiți din apă știind că ați dori să rămâneți mai mult timp. Usucă-te, îmbrăca-te și încălzește-te. Este întotdeauna o idee bună să aduceți un termos cu o băutură caldă, de care să vă ajutați pentru o încălzire mai rapidă și ulterior să o beți.

În timp, știința poate confirma beneficiile pentru sănătate ale înotului în apă rece, dar, deocamdată, bucurați-vă de aceasta și fiți în siguranță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.