Acasă Energie VIITOAREA CRIZĂ ENERGETICĂ PRODUSĂ DE SERVICIILE DE CLOUD COMPUTING

VIITOAREA CRIZĂ ENERGETICĂ PRODUSĂ DE SERVICIILE DE CLOUD COMPUTING

164
0
(c) Harry Campbell

Cât de multe procese de calcul ale echipamentelor IT se întâmplă acum în cloud? Răspunsul este: foarte multe. În SUA, doar furnizorii de servicii publice de cloud primesc mai mult de un sfert de trilion de dolari pe an. De aceea companiile Amazon, Google și Microsoft întrețin centre de date masive în întreaga lume. Apple și Facebook rulează, de asemenea, facilități similare, toate dotate cu procesoare cu un număr mare de nuclee, terabytes de RAM și petabytes de stocare.

Aceste dispozitive susțin ceea ce s-a numit „capitalismul de supraveghere”: urmărirea interminabilă, profilarea utilizatorilor și direcționarea algoritmică pentru distribuirea publicității. Tot ceea ce calculează produce foarte muți bani, dar consumă și multă energie. Recent, Bloomberg a estimat că aproximativ 1% din electricitatea lumii este consumată de către serviciile de cloud computing.

Această cifră poate crește exponențial în următorul deceniu. Bloomberg consideră că, la nivel global, până în anul 2030, o să fie nevoie de până la 8% din toată energia electrică pentru a alimenta viitoarele servicii de cloud computing. Ar putea părea o creștere masivă, dar este probabil o estimare conservatoare. La urma urmei, până în anul 2030, cu sute de milioane de spectacole de realitate augmentată care difuzează videoclipurile în timp real în cloud și cu adoptarea pe scară largă a monedelor digitale inteligente, care îmbină fără probleme banii cu codul, serviciile de cloud vor oferi baza pentru aproape fiecare tranzacție financiară și interacțiunea utilizatorului cu datele.

Câtă energie putem dedica tuturor acestor calcule? Într-o perioadă anterioară, ne-am fi putut baza pe legea lui Moore pentru a ține sub control bugetul dedicat energiei, pe măsură ce au fost mărite resursele de calcul. Dar acum, pe măsură ce utilizăm ultimii biți de eficiență a ultimelor noduri de proces, înainte de a ajunge la construirea dispozitivelor la scară atomică, aceste îmbunătățiri vor atinge limitele fizice. Nu va trece mult până când calculul și consumul de energie vor fi din nou puternic cuplate – așa cum erau în urmă cu 60 de ani, înainte ca procesoarele integrate să schimbe industria.

Se pare că ne îndreptăm spre un zid de cărămidă, deoarece cererea în creștere pentru calculatoare se ciocnește cu eficiența aflată în scădere. Nu putem dedica întreaga producție de energie electrică a planetei pentru a susține serviciile de cloud.

Cele mai imediate soluții vor implica procesarea mai multor date la limită, înainte ca acestea să fie transferate în cloud. Dar acest lucru nu face decât să schimbe problematica, câștigând timp pentru a regândi gestionarea calculelor într-o situație cu resurse de energie limitate.

Ingineria software și hardware își va reorienta, fără îndoială, practicile de proiectare în jurul eficienței energetice. Mai multe programe vor fi adaptate pentru procesoarele personalizate. Totuși, programele vor întâmpina mai multe motive pentru a rula rar, asincron și cât mai puțin posibil. Toate acestea vor ajuta, dar pe măsură ce software-ul consumă din ce în ce mai multe resurse, oamenii se vor confrunta cu noi provocări.

Putem deja să surprindem un aspect al acestui viitor, în ceea ce privește cuplarea consumului de energie și a profitului privat, care dezvăluie procesul de lucru al criptomonedelor, precum Bitcoin.

Unele companii, precum Square, au anunțat investiții în energie solară cu scopul de a mina Bitcoin, sperând să devieze o parte din articolele defăimătoare din presă, asociate acestei activități. Bitcoin pare a fi motivul alegerii profitului, în detrimentul sănătății planetei. Tot mai multe activități de calcul vor face același lucru în viitorul apropiat. Un viitor sumbru al planetei ar fi ca soarta Pământului să depindă de cea a tranzistorului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.