Acasă IA și VR DETERMINAREA CAUZELOR MIGRENELOR CU AJUTORUL TEHNOLOGIEI VR

DETERMINAREA CAUZELOR MIGRENELOR CU AJUTORUL TEHNOLOGIEI VR

60
0
(c) KatarzynaBialasiewicz/Getty Images

Roller coaster-urile virtuale pot declanșa o serie de activități ale celulelor cerebrale asociate cu amețeli și boli de mișcare în cazul persoanelor care suferă de migrene, chiar dacă în acel moment ele nu au un astfel de episod. Această constatare ar putea conduce la o mai bună înțelegere a migrenelor și la dezvoltarea de noi tratamente.

„Oricine se poate simți rău și amețit atunci când face o plimbare cu un roller coaster, dar persoanele care suferă de migrene se simt adesea mai bolnave și mai amețite decât restul, iar cu cât răul de mișcare și sentimentul general de incapacitate cauzat de migrene sunt mai intense, cu atât activitatea creierului lor diferă de cea normală în timpul unei plimbări virtuale cu un roller coaster”, a declarat Gabriela Carvalho din cadrul Universității din Luebeck din Germania.

„Descoperirile noastre arată că zonele creierului legate de procesarea durerii cauzate de migrene se suprapun cu sistemele cerebrale care reglează răul de mișcare și amețeala. Oamenii care suferă de migrene nu au doar dureri de cap; de asemenea, de multe ori, ei se confruntă și cu alte afecțiuni, precum rău de mișcare și amețeli, care pot afecta cu adevărat calitatea vieții lor. Așadar, acest studiu ne oferă cu adevărat o idee mai bună cu privire la fenomenele care au loc la nivelul creierului”, a adăugat aceasta.

Carvalho și colegii ei au supus un grup de 40 de persoane (dintre care jumătate sufereau regulat de migrene) la un consult RMN (rezonanță magnetică). Aceștia au derulat analizele în timp ce pacienții au urmărit o serie decurse cu roller coaster pe un ecran în interiorul scanerului RMN, timp de 35 de minute.

Vârsta medie a participanților din ambele grupuri a fost de 30 de ani, iar 80% dintre aceștia erau de gen feminin.

Niciunul dintre participanți nu a experimentat migrene în timpul plimbărilor virtuale, dar 65% dintre cei din grupul „migrenă” au raportat faptul că s-au simțit amețiți în timpul simulării, în timp ce doar 30% dintre cei din grupul de control au făcut-o.

De asemenea, răul de mișcare experimentat de cei din grupul „migrenă” a fost de două ori mai mare decât în cazul celor din grupul de control.

„Imaginile fMRI au susținut aceste rapoarte”, a declarat Carvalho. În cazul persoanelor care se confruntă cu migrene regulate, cercetătorii au observat o activitate sporită în zonele creierului responsabile de vedere, percepția durerii, procesarea senzorial-motorie, echilibru și amețeli. De asemenea, aceștia au detectat mai multe comunicări neuronale între aceste zone ale creierului și alte regiuni ale creierului.

Între timp, acești oameni au înregistrat un nivel de activitate mai redus în regiunile creierului care sunt responsabile de funcțiile cognitive, inclusiv atenția. În plus, cu cât migrenele acestor participanți la studiu sunt de obicei mai debilitante și cu cât aceștia au un rău de mișcare mai intens, cu atât oamenii de știință au observat mai multe modificări în activitatea creierului în timpul călătoriilor virtuale.

Dacă rezultatele pot fi confirmate pentru un număr mai mare de persoane, acestea ar putea oferi noi informații cu privire la motivul pentru care unii oameni suferă de migrene. „Oamenii care au și nu au migrene procesează în mod diferit informațiile cu privire la mișcare și gravitație, iar aceste descoperiri reflectă acest lucru. Aceasta ar putea ajuta la dezvoltarea de noi tratamente”, a declarat Carvalho.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.