Acasă Energie CUM A CRESCUT BITCOIN PRODUCȚIA DE ENERGIE DIN KAZAHSTAN?

CUM A CRESCUT BITCOIN PRODUCȚIA DE ENERGIE DIN KAZAHSTAN?

92
0
(c) https://www.newscientist.com/article/2284222-coal-powered-bitcoin-mining-soars-in-kazakhstan-following-chinese-ban/

Minarea de bitcoin a încetat aproape în totalitate în China atunci când guvernul a restricționat utilizarea criptomonedelor în luna mai 2021. Acest lucru a produs mutarea acestei activități în alte zone, inclusiv în Kazahstan, unde combustibilii fosili, precum cărbunele, produc mai mult de 90% din energia electrică a țării.

Bitcoin se bazează pe o rețea de computere care utilizează cantități mari de energie electrică. Datele de la Centrul Cambridge pentru Finanțe Alternative (CCAF) arată că, în China, datorită interdicțiilor, investițiile în noile fabrici miniere de bitcoin au încetat în perioada septembrie 2019 – aprilie 2021.

Ponderea Chinei în ceea ce privește minarea globală de bitcoin a scăzut de la 75,5% la 46% în această perioadă, în timp ce minerii existenți au rămas statici ca dimensiune și au așteptat impunerea restricțiilor. În aceeași perioadă, cota minieră globală a Kazahstanului a crescut de la doar 1,4% la 8,2%, catapultând țara pe locul trei, după SUA.

Bitcoin s-a confruntat cu critici din ce în ce mai mari din cauza impactului criptomonedei asupra schimbărilor climatice, iar o creștere a exploatării miniere din Kazahstan este probabil să promoveze această narațiune, deoarece țara se bazează puternic pe combustibili fosili. Potrivit datelor Agenției Internaționale pentru Energie, în anul 2018, Kazahstanul a devenit al nouălea cel mai mare producător mondial de cărbune. În același an, 70% din electricitatea consumată în țară provenea din exploatarea cărbunelui și 20% din gazele naturale. Energiile regenerabile reprezentau doar 1,4% din aprovizionarea cu energie a țării.

Până în prezent, reprezentanții furnizorului de energie de stat KEGOC nu au răspuns la o cerere de interviu cu privire la modul în care aceștia intenționează să intensifice oferta pentru a satisface cererea. În anul 2013 guvernul țării a stabilit un obiectiv de a produce 50% din energia sa din alte surse, precum gaz, energie nucleară și energie regenerabilă, decât cărbune sau petrol până în 2050.

De asemenea, în aceeași perioadă, datele CCAF arată că mineritul din SUA s-a intensificat, de la 4,1% din cota globală la 16,8%. Doar 11% din aprovizionarea cu energie electrică din SUA provine din surse regenerabile. Analiza a fost realizată cu ajutorul datelor furnizate de patru grupuri miniere care reprezintă 37% din totalul mineritului global.

Interdicția din China a zguduit întregul sector, în urma analizei datelor puse la dispoziție de CCAF, arătându-se faptul că mai mult de jumătate din minerii din întreaga lume au încetat să își mai desfășoare activitatea. Se estimează că la mijlocul lunii mai întreaga rețea Bitcoin folosea 132 de terawați-oră de energie. Totuși, la începutul lunii iulie, acest consum a scăzut la 59 TWh.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.