Acasă Gadget-uri ȚESĂTURA INTELIGENTĂ CARE DISIPEAZĂ CĂLDURA SOARELUI

ȚESĂTURA INTELIGENTĂ CARE DISIPEAZĂ CĂLDURA SOARELUI

501
0
Vesta din imagine este confecționată dintr-un material obișnuit (stânga) și o țesătură inteligentă (dreapta).

Hainele și păturile confecționate dintr-o țesătură inteligentă, care disipează căldură și reflectă lumina, ar putea ajuta oamenii și obiectele care sunt expuse la Soare să aibă o temperatură mai mică cu câteva grade.

Guangming Tao și colegii săi din cadrul Universității de Știință și Tehnologie Huazhong din Wuhan, China, au dezvoltat ceea ce ei numesc „metațesătură”, prin combinarea de mărgele microscopice și fibre de oxid de titan, teflon și un material plastic numit acid polilactic, toate încorporate în fibre mai mari.

Mărgelele de oxid de titan (substanță care se regăsește și în produsele de protecție solară) și teflonul reflectă lumina ultravioletă și vizibilă, în timp ce fibrele de acid polilactic emit lumină infraroșie. Dimensiunile particulelor sunt concepute pentru a optimiza aceste proprietăți.

„Prin controlul structural, metațesătura noastră obține o emisivitate medie aproape perfectă în spectrul infraroșu, maximizând astfel disiparea căldurii”, spune Tao.

În cadrul unui test, un voluntar care purta o vestă, jumătate realizată din metațesătură, iar cealaltă din bumbac, a fost expus la lumina directă a Soarelui timp de o oră. În intervalul respectiv de timp, temperatura pielii de sub metațesătură crescuse de la aproximativ 31°C la 32°C, în timp ce temperatura pielii de sub bumbac crescuse la aproximativ 37°C.

În cadrul unui alt test, o mașină a fost acoperită cu metațesătură, o a doua cu o husă cumpărată de la magazin și o a treia a fost lăsată neacoperită. Când au fost expuse la Soare, între orele 11:00 și 13:00, temperatura din mașina neacoperită crescuse la 60°C, în mașina cu pătură standard s-a obținut o temperatură de 57°C, iar în mașina acoperită cu metațesătură au fost înregistrate 30°.

Metațesătură are cel mai bun rezultat atunci când se află în contact cu pielea. Dacă cineva ar purta o îmbrăcăminte din metațesătură peste un strat gros de îmbrăcăminte normală, o mare parte din efectul de răcire s-ar pierde, deoarece mai puțină căldură a corpului ar fi transmisă la metațesătură și apoi disipată.

„Cercetătorii se concentrează pe răcirea temperaturii corpurilor oamenilor și a obiectelor expuse la lumina directă a Soarelui, dar ar exista în continuare un efect de răcire și la umbră”, susține Tao. Țesătura ar putea fi vopsită în diferite culori, dar albul este cel mai eficient pentru reflectarea luminii solare.

„Această tehnologie poate fi corelată perfect cu o producție matură și modernă. Unele mărci cunoscute de îmbrăcăminte sunt interesate de metațesătură. Sperăm că produsele noastre vor fi disponibile peste un an”, a adăugat Tao.

„Această lucrare de cercetare este absolut impresionantă, având în vedere performanța sa de răcire în aer liber”, a declarat Po-Chun Hsu din cadrul Universității Duke din Carolina de Nord.

Hsu și colegii săi au dezvoltat țesături de răcire care funcționează într-un mod diferit. În loc să emită radiația din spectrul infraroșu, acestea sunt transparente la acesta. Una dintre principalele modalități prin care corpul nostru pierde căldură este prin emiterea de radiației infraroșu de pe pielea noastră, dar îmbrăcămintea normală blochează majoritatea acesteia.

Această echipă de cercetători a demonstrat că purtarea hainelor transparente în infraroșu în interiorul clădirilor este echivalentă cu o reducere de 2°C a temperaturii. Hsu crede că adoptarea pe scară largă a unor astfel de țesături de îmbrăcăminte ar putea ajuta la combaterea schimbărilor climatice, prin reducerea necesității aerului condiționat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.