Acasă Cultură NOI DESCOPERIRI ALE MODULUI ÎN CARE AU EVOLUAT OAMENII

NOI DESCOPERIRI ALE MODULUI ÎN CARE AU EVOLUAT OAMENII

135
0
(c) Chuang Zhao

În Israel, o echipă de cercetători a descoperit oasele unui om care făcea parte dintr-o zonă populată în urmă cu 420.000 – 120.000 de ani. Acești homini, pe care echipa îi numește Nesher Ramla Homo, aveau câteva caracteristici asemănătoare cu neanderthalienii, iar cercetătorii susțin că membrii grupului nou-găsit erau strămoșii neanderthalienilor. Cu toate acestea, nu toată lumea este de acord, iar alte interpretări au fost deja propuse.

Între timp, în China, a fost analizat un craniu imens al unei persoane, care este etichetat Omul Dragon. Este posibil ca Homininul să aparțină unui grup misterios, cunoscut sub denumirea de Denisovani sau, după cum susțin unii dintre descoperitorii săi, ar putea fi o nouă specie numită Homo longi.

Totul este complex, destul de incert și puțin confuz. În ultimii ani au avut loc multe evoluții, care au complicat povestea evoluției umane, iar ultimele descoperiri nu fac decât să adauge complexitatea poveștii noastre. Timp de milioane de ani, se pare că lumea a fost populată de o mare diversitate de grupuri umane și asemănătoare oamenilor. Aceste grupuri s-au încrucișat uneori, estompându-ne ideile despre ceea ce constituie o specie.

Această descoperire reprezintă meritul echipei israeliene de cercetători, care s-a abținut de la a oferi oamenilor Nesher Ramla Homo un nume de specie. Cu doar o mână de oase pentru a continua cercetarea, insuficiente chiar și pentru a determina sexul individului, acordarea unui astfel de titlu ar fi cu siguranță prematură. Populația din care provine pare a fi un grup distinct, dar deocamdată asta este tot ce putem spune. Dacă suntem consecvenți, același lucru este valabil și pentru Omul Dragon.

Mai mult decât atât, ar trebui să fim atenți la orice încercare de a impune o narațiune simplă asupra evoluției umane. Setul nostru de date este încă incomplet și poate fi interpretat în mod rezonabil în multe moduri. Cel mai rău lucru pe care îl putem face este să ne însoțim de ideile noastre despre cum să-i dăm sens, deoarece acestea ar putea fi bine suflate din apă de următoarea mare descoperire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.