Acasă IT NOUL FORMAT JPEG XL AL IMAGINILOR AR PUTEA REDUCE CONSUMUL GLOBAL DE...

NOUL FORMAT JPEG XL AL IMAGINILOR AR PUTEA REDUCE CONSUMUL GLOBAL DE DATE

182
0
(c) Alexander Spatari/Getty Images

Îmbunătățirile aduse formatului de imagine omniprezent JPEG, utilizat pe scară largă pe internet, vor conduce la o reducere de 30% a lățimii de bandă, spun creatorii noii tehnologii, care au făcut publice informațiile.

Formatul JPEG permite comprimarea fotografiilor digitale, pentru stocarea acestora, folosind mai puține date. Acest lucru a declanșat proliferarea imaginilor pe internet, deși tehnologia din spatele acesteia datează din anii 1980. O versiune actualizată, numită JPEG XL, reduce cu 50% dimensiunile fișierelor din formatul actual și îmbunătățește calitatea imaginii în același timp.

António Pinheiro din cadrul Universității din Beira Interior din Portugalia, care lucrează și la compania Joint Photographic Experts Group, unde gestionează standardele JPEG, susține faptul că tipul de fișier original este o tehnologie veche și că noul standard reprezintă cea mai nouă tehnologie, în ceea ce privește compresia de date.

Prin intermediul JPEG XL, JPEG-urile vechi vor putea fi convertite fără a pierde din calitate, dar dimensiunea fișierului va fi redusă cu cel puțin 15%. În unele cazuri, fotografiile noi, realizate în noul format, vor avea mai puțin de jumătate din dimensiunea actuală în unele cazuri.

„Deși capacitatea hard disk-ului, cipurile de memorie și viteza internetului au fost îmbunătățite foarte mult de la introducerea standardului JPEG original, încă este necesară compresia sau timpii de transfer”, a declarat Pinheiro. JPEG XL își va păstra capacitatea de a scala compresia în sus sau în jos după bunul plac, inclusiv o opțiune pentru versiunea fără pierderi de informații, în care toate datele originale pot fi recuperate și care sunt deseori solicitate de oamenii de știință și profesioniștii din domeniul medical.

„Uneori, în anumite tipuri de imagistică medicală sau astronomie nu putem pierde textura imaginilor, deoarece profesioniștii pot folosi aspectul acestora pentru a extrage informații, deși nu le putem vedea. Aceștia pot detecta tiparele respective, deoarece sunt instruiți în acest sens. Dacă o imagine va fi comprimate, pacientul poate fi diagnosticat greșit”, a declarat Pinheiro.

De asemenea, JPEG XL va dispune de noi funcții care se vor dovedi a fi utilizate și în deceniile următoare, precum obținerea imaginilor de peste un miliard de pixeli, animație și codificare care nu necesită hardware specializat. Echipa din spatele noului standard speră că va înlocui JPEG, PNG și GIF pentru a deveni un format de imagine universal pentru web.

În cazul JPEG XL, o mare parte din tehnologie poate fi urmărită în munca realizată de firmele de tehnologie din SUA, Google și Cloudinary, iar companiile au cedat drepturile asupra tehnologiei, astfel încât să poată fi utilizată gratuit.

Jon Sneyers din cardul Cloudinary susține faptul că este posibilă o reducere cu 50% a dimensiunii fișierelor de la standardele JPEG actuale și că paginile web actuale alocă imaginilor până la 60% din date, ceea ce înseamnă că aproximativ 30% din cerințele de lățime de bandă din lume ar putea să fie eliminate.

„Pentru aplicații precum Facebook sau Google Photos, care arhivează practic fotografiile tuturor, este o afacere uriașă. Acum sunt create miliarde de imagini și fotografii în fiecare an”, a adăugat acesta.

Sneyers susține faptul că adoptarea acestei tehnologii reprezintă aproape o problemă politică, deoarece companiile pot avea propriile formate de fișiere care fac obiectul unor redevențe pe care ar dori să le adopte ca standarde și că foarte puține pachete software acceptă în prezent JPEG XL. „Odată ce vom beneficia de asistență pentru cel puțin o mare parte din browsere, companiile precum Facebook vor începe probabil să se adapteze destul de repede, urmând și altele”, spune el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.