Acasă Inginerie medicală FEMEILE INVENTATOARE DEȚIN DOAR UN SFERT DIN BREVETELE BIOMEDICALE DIN SUA

FEMEILE INVENTATOARE DEȚIN DOAR UN SFERT DIN BREVETELE BIOMEDICALE DIN SUA

74
0
(c) Luis Alvarez/Getty Images

Există prejudecăți bine cunoscute, care limitează numărul angajaților de gen feminin în știință și tehnologie. În prezent, există dovezi care arată faptul că există puține femei menținonate în brevetele biomedicale, ceea ce pare să fi condus la un număr redus de tehnologii brevetate, concepute pentru a aborda problemele care afectează în mod specific sau disproporționat femeile.

Rembrand Koning și colegii săi, din cadrul Școlii de Afaceri Harvard, au folosit un algoritm de învățare automată pentru a analiza peste 444.000 de brevete biomedicale depuse în SUA, între anii 1976 și 2010.

Algoritmul a analizat textele brevetelor farmaceutice și medicale, atribuind fiecăruia o etichetă masculină sau feminină, în funcție de conținutul textului. De exemplu, textele care menționează „organe feminine” sau „genetică feminină” au fost etichetate ca femei. De asemenea, cercetătorii au verificat genul inventatorilor.

Proporția brevetelor acordate echipelor de inventatori, formate din cel puțin la fel de multe femei ca bărbați, a crescut de-a lungul anilor, dar nu cu mult. În anul 1976, aproximativ 6,3% din toate brevetele acordate se încadrează în această categorie; în anul 2010, valoarea echivalentă a fost de 16,2%. În total, femeile au fost listate ca fiind co-inventatoare în doar un sfert din toate brevetele depuse în perioada analizată.

„Știm că, în prezent, există mult sexism în societate. De asemenea, este cunoscut faptul că femeile se confruntă cu diverse obstacole pentru a deveni oameni de știință și se confruntă cu bariere atunci când își comercializează ideile.”

De asemenea, Koning și colegii săi au analizat scopul brevetelor din cadrul studiului principal. Brevetele depuse de echipele formate din femei au fost cu o treime mai predispuse să se concentreze asupra problemelor legate de sănătatea femeilor decât cele depuse de grupurile de bărbați.

Echipele de cercetători în care majoritatea co-inventatorilor erau femei au fost cu 18% mai predispuse să depună brevete pentru tehnologii care ar ajuta femeile. Dacă ar fi existat egalitate între numărul bărbaților și cel al femeilor care solicită brevete, Koning și colegii săi estimează că ar fi existat un surplus de aproximativ 6.500 de invenții destinate femeilor, între anii 1976 și 2010.

„Nu numai că nevoile și problemele femeilor sunt invizibile, atunci când mai puține femei obțin brevete și își comercializează ideile, acest lucru întărește stereotipul conform căruia femeile nu creează lucruri de valoare și nu sunt nici inventatoare, nici antreprenori”, a declarat Jessica Lai din cadrul Universității Victoria din Wellington, New Zeelandă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.