Acasă Știri INCIDENTUL DIN MAREA NEAGRĂ A FOST CAUZAT DE UN ATAC CIBERNETIC

INCIDENTUL DIN MAREA NEAGRĂ A FOST CAUZAT DE UN ATAC CIBERNETIC

425
0
(c) Konstantin Sazonchik/ITAR-TASS News Agency/Alamy

Conform unei analize a datelor GPS s-a constatat faptul că recenta dispută navală din Marea Neagră dintre Rusia și Marea Britanie ar fi implicat un atac cibernetic, precum și utilizarea de armament convențional.

În data de 23 iunie, oficialii din Rusia au susținut faptul că au tras o serie de „focuri de avertizare” asupra distrugătorului HMS Defender al Marinei Regale din Marea Britanie pentru că acesta se afla în „apele rusești”, deși reprezentanții Ministerului Apărării din Marea Britanie neagă faptul că ar fi fost trase focuri sau că nava se afla în acele ape. Evenimentul a avut loc în largul coastei Crimeei, care este un teritoriu disputat.

Totuși, în data de 19 iunie, în urma analizării unui sistem internațional de urmărire a navelor, s-a raportat faptul că navele HMS Defender și HNLMS Evertsen ale Marinei Regale Olandeze navigau prin Marea Neagră la o distanță de doar câțiva kilometri față de o bază navală rusă situată în Sevastopol.

Deși acesta ar fi putut fi considerat un act provocator, el nu a avut loc niciodată, deoarece, în urma analizării unor imagini video, s-a stabilit faptul că ambele nave erau ancorate în Odessa, Ucraina.

Citirile în cauză provin din Sistemul de Identificare Automată (AIS), care este implementat pe toate navele, conform legilor internaționale. Acest sistem transmite la intervale regulate de timp date cu privire la poziția navelor împreună cu un ID și alte detalii. Totuși, GPS-ul poate fi păcălit de un transmițător care imită un satelit GPS și care trimite informații false. La rândul lor, aceste date eronate ar conduce la informații incorecte furnizate de către AIS.

Un incident similar a avut loc în Marea Neagră în anul 2017. La acea vreme, cel puțin 20 de nave comerciale au fost localizate de către AIS pe aeroportul Gelendzhik.

De data aceasta, falsificarea datelor a fost mai subtilă și pare să fi afectat doar două nave. În loc să fie teleportate instantaneu într-o locație falsă, coordonatele lor au fost schimbate treptat pentru a imita o călătorie normală, sugerând o încercare deliberată de a induce oamenii în eroare.

„HMS Defender era ancorat în Odessa în momentul presupusei alerte. Cred că ar trebui ca lumea să se întrebe de ce a avut loc această eroare”, a declarat A. J. Stevens, comandantul Marinei Regale Britanice.

Dana Goward din cadrul Resilient Navigation and Timing Foundation din Virginia speculează că modificarea datelor GPS ar fi putut fi făcută de către Rusia.

„A fost nevoie de mult efort pentru a face acest lucru. Este posibil ca acest lucru să fi fost realizat pentru a arăta faptul că Rusia este o forță care trebuie luată în calcul și că marinarii nu se pot baza pe sistemul GPS operat de către SUA”, a adăugat Goward.

Todd Humphreys din cadrul Universității Texas din Austin este de părere că traiectoriile ar fi putut fi generate de spoofing-ul GPS sau de la un transmițător AIS fals.

„Mesajele AIS nu poartă o semnătură digitală, așa că nu există nicio modalitate de a autentifica un mesaj ca provenind de la o navă anume. Aceasta înseamnă că este ușor să obțineți un semnal AIS fals, care pretinde a fi HMS Defender al Marinei Regale”, a declarat Humphreys.

Acesta a adăugat faptul că a mai văzut falsificarea datelor AIS în trecut, dar niciodată nu a fost vizată o navă de război. Și el sugerează că acest atac a fost de natură rusească.

Spoofing-ul ar putea fi folosit pentru a face o navă să navigheze către un recif sau banc de nisip sau să se ciocnească cu o altă navă. Mai mult, cineva ar putea folosi informații false pentru a susține faptul că o barcă nu pescuia într-o zonă interzisă. Totuși, având în vedere tensiunile mari la nivel global, contextul militar al acestui incident este îngrijorător.

„Acest gen de lucruri ar putea duce cu ușurință la izbucnirea unui război, transformând lucrurile mai confuze într-o criză. Navele NATO conduc patrule de „libertate de navigație” prin apele disputate. Uneori, acesta se apropie în mod intenționat de mările teritoriale. Ceva de genul acesta ar putea provoca un incident care ar putea scăpa de sub control”, a declarat Goward.

Reprezentanții ministerelor apărării rusești și olandeze nu au oferit încă nici un răspuns.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.