Acasă Stil de Viață CÂINII CARE DETECTEAZĂ CONVULSIILE POT ADULMECA MIROSUL FRICII UMANE

CÂINII CARE DETECTEAZĂ CONVULSIILE POT ADULMECA MIROSUL FRICII UMANE

837
0
(c) Credit: plainpicture/Mölleken

„Mirosul fricii” ar putea fi recunoscut de câinii care pot prezice atunci când stăpânii lor vor avea o criză epileptică.

Conform unui studiu, este posibil ca un compus al sudorii, pe care câinii de asistență îl pot recunoaște în timpul unei convulsii, să fie eliberat și atunci când oamenii vizionează filme de groază.

Unele animale comunică prin eliberarea de hormoni care pot fi mirosiți, denumiți feromoni, inclusiv cei care avertizează asupra pericolului, dar nu este clar dacă există feromoni umani. Unele studii au sugerat faptul că ne putem schimba comportamentul în funcție de mirosul parfumului pe care îl poartă persoanele din jur. De exemplu, studenții la stomatologie au rezultate semnificativ mai slabe atunci când manechinele pe care studiază poartă tricouri care provin de la oameni stresați, decât atunci când provin de la oameni calmi.

Lui Edward Maa, neurolog în cadrul Denver Health Medical Center din Colorado, i-a venit ideea legată de feromonii asociați fricii datorită colaborării sale cu organizația caritabilă Canine Assistants, care antrenează câini să ajute persoanele cu epilepsie.

Câinii sunt instruiți să apese un buton de apelare rapidă pe telefon atunci când stăpânul lor are o convulsie. De asemenea, aceștia sunt învățați să recunoască producerea unei crize chiar cu o oră înainte ca aceasta să aibă loc. Câinii pot simți dacă mirosul sudorii unei persoane s-a schimbat, această schimbare fiind declanșată de modificări produse la nivelul creierului, care, în cele din urmă, se transformă într-o criză.

În noul studiu, Maa și colegii săi au folosit patru câini de asistență care au fost învățați să atingă mâna stângă a antrenorului dacă simt un miros care indică o criză iminentă și mâna dreaptă dacă acest miros este absent.

Patrupedele au adulmecat 90 de probe de sudoare care au fost prelevate în timp ce oamenii urmăreau filmul „It”, realizau exerciții fizice, sufereau sau nu o criză de epilepsie.

Câinii au detectat mirosul unei convulsii la 96% din probele prelevate în timpul producerii uneia și la 69% din probele prelevate în timp ce voluntarii se uitau la film. Aceștia au respins toate celelalte mostre.

Este posibil ca rata de succes pentru eșantioanele de frică ar fie mai mică din cauză că doi dintre cei 15 voluntari care au furnizat probele nu au considerat filmul înfricoșător, deoarece au râs majoritatea timpului, a declarat Maa.

Cercetările anterioare au restrâns câmpul potențialilor feromoni la trei substanțe chimice. Una dintre acestea este denumită mentonă și pare a fi crucială în procesul de identificare a unei posibile convulsii.

„Există mulți alți compuși în sudoarea cauzată de frică, deci nu este încă clar dacă mentona este într-adevăr substanța cheie. Înainte ca mentona să poată fi considerată feromon, trebuie să se demonstreze faptul că aceasta poate schimba comportamentul oamenilor”, a declarat Jasper de Groot din cadrul Universității Radboud din Olanda.

„În timp ce feromonii fricii au jucat un rol important în trecutul nostru evolutiv, oamenii se bazează mai mult pe citirea expresiilor înfricoșate de pe fețele oamenilor. Fețele sunt o carte pe care o poți citi”, a declarat Gün Semin din cadrul Universității Utrecht din Olanda. Cu toate acestea, grupul său a demonstrat că oamenii recunosc mai bine fețele înfricoșate dacă simt miros de sudoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.